Войната в една от световните житници предизвика историческа продоволствена криза.

...
Войната в една от световните житници предизвика историческа продоволствена криза.
Коментари Харесай

ООН: Около 400 милиона души са заплашени от глад заради войната в Украйна

Войната в една от международните житници провокира историческа продоволствена рецесия. След тежки дипломатически старания, украинското зърно още веднъж се изнася. Темата обаче не е завършена. Организация на обединените нации предизвестяват, че към 400 милиона души са застрашени от апетит поради бойните дейности на територията на Украйна. Само преди 4 години броят на гладуващите е бил двойно по-малък.

За тях хлябът е разкош. Стока, която мъчно си разрешават през последните месеци. Войната в Украйна завари Ливан в тежка икономическа рецесия и направи живота там още по-тежък. Доходите на доста фамилии към този момент не доближават и 100 $ на месец.

Кинда Даруиш, шеф на пекарна: " Когато война в Украйна стартира, множеството ливанци не можеха да си заплащат наемите, да си заплащат водата и електричеството. Единственото, което хората имаха, беше хлябът. Но към този момент и самун не могат да си разрешат ".

80 % от пшеницата в Ливан е импорт от Украйна. Забавените доставки на зърно доведоха до 20-процентен скок на цената на хляба.

Абебе Хейл-Габриел, зам. общоприет шеф на ФАО: " Въздействието от войната в Украйна прераства в рецесия, която към този момент се разпростира в някои страни. За страдание, прогнозите са доста мрачни ".

До войната с украинските зърнени култури можеха да се прехранват 400 милиона души по света. Всеки трети самун в Африка се произвеждаше от украинска пшеница. Досега това беше единствено статистика, само че към този момент е тревожна наклонност, която заплашва с апетит цели региони.

На повече от 9 хиляди километра от украинската житница, в Сомалия, войната отеква мощно. Африканската страна е измежду най-зависимите от украинското зърно. Липсата му през миналата година в композиция с най-тежката суша от десетилетия, изправи популацията пред всеобщ апетит. Половината от хората в Сомалия към този момент няма какво да ядат.

Шон Райън, представител на организацията " Спасете децата ": " Международната общественост не се оправи с предизвикването. Според нашите калкулации до идващия февруари 213 000 деца в Сомалия ще бъдат изложени на риск от апетит ".

Тежките дипломатически совалки се увенчаха със Зърнена договорка сред воюващите страни. Резултатът от нея беше повдигане на съветската обсада над украинските кораби със зърно. Но това не възстановява международния пазар. Сега Украйна изнася месечно към 3 и половина тона зърно. Два пъти по-малко спрямо годините преди войната.

Корин Флейшър, Световната стратегия по издръжка: " Ако войната продължи да се разраства, тогава ще настъпи време, в което няма да има задоволително храна за популацията на Земята. В Украйна инфраструктурата се унищожава, земеделските региони се унищожават, фермерите са на фронта. Голяма част от обработваемата земя е унищожена ".

Над 20 % от украинската житница към този момент е под съветски надзор. Немалък % от земята стана част от фронта. Складовете със зърно постоянно са цели на съветските офанзиви

Володимир, аграрни производител от Николаев: " Всеки ден има пукотевица. Стреляха ето там и там. Стрелят и през нощта ".

Грохотът на оръжията в Украйна не стопира да лишава от насъщния в разнообразни елементи на света. Ако войната продължи, съгласно Организация на обединените нации тази година описът на гладуващите ще нарасне с още 65 милиона души.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР