Войната унищожава руската култура.Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една

...
Войната унищожава руската култура.Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една
Коментари Харесай

Теодор Ушев на московския кинофестивал: Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една руска книга

" Войната унищожава съветската просвета.

Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една съветска книга. Всяка ваша бомба взривява по едно стихотворение, унищожава по един филм. С всяко убито почтено дете или жена убивате и по един ваш публицист, актьор, режисьор.

Войната убива вашето изкуство!

За какво ви е това? "

С тези думи режисьорът Теодор Ушев се е обърнал по време на конференцията с публицисти след формалната медийна прожекция на кино лентата му  " φ1.618 "  в рамките на Московския кино фестивал. Ушев бе остро подложен на критика, че  " φ1.618 " ще се състезава за наградата  " Златен Св. Георги " в столицата на страната, започвала войната в Украйна. И то във фестивал, чийто президент е руският режисьор и артист Никита Михалков - гневен агитатор на Кремъл.

По-рано този месец обаче Ушев загатна, че готви протестна акция на фестивала, изразяваща се явно в това авансово квалифицирано изказване. За него разбираме от формалната страница на кино лентата във фейсбук. " Споделяме могъщото обръщение на Теодор Ушев, което докара до гробна тишина в залата... ", пишат от екипа на  " φ1.618 ".

В началото българският режисьор се е обърнал към публицистите на съветски с думите:

​​ " Искусство есть средство для беседы с людьми. Чернишевский. "

И:

" Прогресс - влечение к возведению человека в человеческий ранг. "

" Въобще вашата просвета беше най-мощното оръжие на Русия! Четяхме в унес литературата ви, гледахме разчувствани филмите ви. И изведнъж… Всичко пропадна ", прави отпратка към експанзията на Владимир Путин в Украйна Ушев. И приключва с апела, прилагайки стихотворение на Анна Ахматова:

" Не разбирам! Моля ви, би трябвало да създадем нещо. Човекът и любовта би трябвало да победят омразата и гибелта. Аз имам вяра, че не всичко е изгубено. Поне едно стихотворение би трябвало да спасите! "

Ето и цялото му изказване:

Тъжен съм, че не съм в Москва и не пием водка с Юрий Норщейн…

Безсмъртието на индивида няма да основава изкуство. Няма да оказва помощ на човечеството. Ако надарените хора знаят, че разполагат с цялото време на света пред себе си, няма да напишат и една строфа.

Безсмъртието ще бъде в изгода единствено на диктаторите, тираните.

Всички диктатури са подбудени от горещото предпочитание на един комплексиран човек да изпише името си с огромни букви върху безконечния камък на историята. Тираните виждат историята единствено като безконечния камък, на който да издълбаят своето име.

Само диктаторите желаят да живеят постоянно.

Безсмъртието е път към терора.

А изкуството - то е ефемерно. 

Ако съберем всички книги на едно място, бъдете сигурни, че постоянно ще се откри някой, който да изиска да натисне аленото копче и да изтрие всичко.
Препратките във кино лентата Ф1.618 към съветската просвета са многочислени. И признавам, че съм безспорен маниак на тематика съветска просвета!

Въобще вашата просвета беше най-мощното оръжие на Русия! Четяхме в унес литературата ви, гледахме разчувствани филмите ви. И изведнъж… Всичко пропадна.

Длъжен съм да кажа това, тъй като филмът повдига точно тематиката за заличаването на културата, изкуството, любовта, хуманизма… Унищожението им от тоталитаризма, от диктатурата.

Войната унищожава съветската просвета. 

Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една съветска книга. Всяка ваша бомба взривява по едно стихотворение, унищожава по един филм. С всяко убито почтено дете или жена убивате и по един ваш публицист, актьор, режисьор. 

Войната убива вашето изкуство! 

За какво ви е това? 

За парче земя, в което след войната няма да поникне и един картоф? А в случай че поникне, той ще бъде отровен… Отровен от тъгата на убитите хора. 

Не разбирам! Моля ви, би трябвало да създадем нещо.

Човекът и любовта би трябвало да победят омразата и гибелта.

Аз имам вяра, че не всичко е изгубено.

Поне едно стихотворение би трябвало да спасите!

Поне това:

Анна Ахматова

Так будет!

Не надо нам земли чужой,

Свою мы создаем, —

И одарил ее водой

Могучий водоем… 

Знаете по какъв начин приключва:

В тени пъдя овец,

Уже не ведают, о чем

Печально пел отец…

Но что в моей стране труда

Теперь произошло,

То лучезарным навсегда

В историю вошло. "



Паралелно с митинга срещу 45-ия Московски кинофестивал  " φ1.618 " сграбчи " Златна палма " на Международния кинофестивал в Бевърли хилс на гала тази нощ.
 Снимка: Facebook
" Това е... феноменално! Златната палма, най-голямата премия в Beverly Hills Film Festival отива при Phi 1.618! Победихме в Холивуд, боже!!! ", написаха от екипа на кино лентата.



 

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР