Войната срещу Украйна е свещена, а Западът е изпаднал в

...
Войната срещу Украйна е свещена, а Западът е изпаднал в
Коментари Харесай

Руската православна църква обяви войната в Украйна за свещена

Войната против Украйна е " свещена ", а Западът е " изпаднал в сатанизъм ". Това е мнението на Руската православна черква, написа Deutsche Welle.

По решение на Всемирния съветски национален събор (ВРНС), социална организация под егидата на Руската православна черква (РПЦ) и под председателството на патриарх Кирил, прочут още с гражданското си име Гундяев, войната против Украйна бе наречена " свещена ". Съборът излезе и със записано в документ мнение, че " цялата територия на модерна Украйна би трябвало да наложително да влезе в зоната на изключителното въздействие на Русия ".

Споменатият събор сплотява висшето църковно управление, служители, предприемачи и културни дейци. В подзаглавието на признатия от форума документ се споделя, че той е адресиран до органите на законодателната и на изпълнителната власт в  Русия.

Русия - призвана да избави света

В документа войната, която до неотдавна беше наричана само " специфична военна интервенция ", към този момент става " свещена ". Нека да си напомним, че при започване на Втората международна война таман ария със същото име - " Священная война " - се трансформира в самобитен химн за отбраната на Съветския съюз от нападението на нацистка Германия. Текстът ѝ е написан от руския стихотворец и лауреат на Сталинска премия Василий И. Лебедев-Кумач.

Ако се върнем обаче към документа на ВРНС, там има и автентично определение на Запада: " изпаднал в сатанизъм ". В същото време Русия била призвана да избави света от глобализма и да предотврати успеха на Запада.

Въпросното писание се състои от осем точки, които засягат и миграцията, демографията, вътрешната и външната политика на Руската федерация. На самата война е отдаден първият раздел. Нахлуването в Украйна там е наречено " нов стадий от национално-освободителната война на съветския народ против незаконния киевски режим и стоящия зад него групов Запад, която се води в земите на югозападна Русия ".

" Нека никой не ни плаши с съветски шовинизъм. Руски шовинизъм не съществува в природата, това всеки го знае ", разяснява документа самият патриарх Кирил.

Тази година президентът Владимир Путин не взе участие в конгреса на ВРНС, само че на предходния събор през ноември предходната година се яви персонално. Тогава Путин посвети речта си на окупацията на украинските райони, на така наречен " съветски свят " и на конфликта със Запада. Тази година президентът единствено приветства Кирил във връзка на събора.

На поход против " силите на злото "

Както разяснява немският вестник " Франкфуртер Рундшау " (ФР), документът, признат от събора, е нова опора на причините в поддръжка на нахлуването в Украйна. Вестникът написа още, че Путинова Русия не се задоволява единствено с това, а води " духовна война " към този момент и в Африка. По-нататък в цитираната публикация четем: " С ясни слова Кирил заема позиция по войната в Украйна и, въпреки че е свещеник, не приканва за преустановяване на огъня и за мир. Но това не е нещо ново. Веднага след експлоадирането на сраженията преди към две години патриархът ясно даде да се разбере, че Украйна и Беларус били " съветски земи ". ФР напомня и написаното от " Нюзуик " - че Кирил е нарекъл хората, защитаващи Украйна, " сили на злото " и неведнъж е определял войната на Путин в Украйна като борба за бъдещето на християнството.

В цитирания документ Кирил и ВНРС също приказват за бъдещето, за бъдещето на Украйна. Според тях в Украйна би трябвало един път вечно да се изключи опцията да ръководи " русофобски режим, политически режим, който се управлява от антируски център в чужбина ".

Украинската православна черква (УПЦ) незабавно реагира на документа. Макар че исторически тя е тясно обвързвана с Московската патриаршия, УПЦ се дистанцира и съобщи, че не споделя идеологията на така наречен " съветски свят ". УПЦ счита още, че определението " свещена война " опонира на правилата на християнския морал. По този мотив ФР отбелязва, че християнският морал на Владимир Путин, който се самоопределя като набожен, е много противоречив, а неговата войска е разрушила най-малко 500, в случай че не и много повече религиозни здания в Украйна.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР