Войната ще ускори процесите, които вече се очертаха. Русия и

...
Войната ще ускори процесите, които вече се очертаха. Русия и
Коментари Харесай

Експерт: Зависимостта на Русия от Китай ще расте много бързо

" Войната ще форсира процесите, които към този момент се обрисуваха. Русия и Китай са страни с друг капацитет – имат друг Брутният вътрешен продукт, както и механически капацитет. Те са в симбиоза между тях, това е потребно и за двете страни, само че връзките са асиметрични. Китай усилва своята мощност, до момента в който Русия тъпчеше на едно място още преди войната. След нашествието стопанската система ѝ отслабна още повече, страната губи и от демографския си капацитет. Следователно в този тандем Китай получава доста по-голяма тежест, а зависимостта на Русия от Китай в следствие от тази война доста бързо ще нараства ", съобщи пред анализаторът от Московския център „ Карнеги “ Александър Габуев. 

" Китай не е безпристрастен. Китай заема позиция, която дава отговор на неговите ползи. Безусловно положителните връзки с Русия са приоритет за Китай. Пекин има интерес от това в Русия да се задържи на власт един песимистичен към Запада режим, а в този смисъл режимът на Путин го устройва изцяло. Превръщането на Русия в прозападна страна би било същински призрачен сън за Китай. От друга страна Китай е доста заинтригуван да получава съветски запаси и най-новите съветски оръжейни технологии. И в този смисъл тази война частично е преференциална за Китай ", сподели още Габуев. 

" В същото време Китай е доста подвластен от западните пазари, западните технологии и достъпа до капитали. И той схваща, че в случай че недвусмислено поддържа Русия, вторичните наказания ще нанесат доста мощен удар по китайската стопанска система. Затова Пекин жонглира. Той споделя това, което сътрудниците му желаят да чуят от него: на Запада - че за него е значим суверенитетът на Украйна, че Крим е част от Украйна, и че не признава нови референдуми; а пред Русия твърди, че НАТО е отговорен за всичко и че Китай не поддържа никакви едностранни наказания ", съобщи анализаторът. 
" Не мисля, че всичко, което споделят Си Дзинпин или Владимир Путин, би трябвало да се приема безусловно и да му се има вяра. Путин сподели преди няколко години, че Русия няма да завладява Крим при никакви обстоятелства; сподели, че почита териториалната целокупност на Украйна. Затова считам, че когато Русия и Китай настояват, че тяхното другарство няма граници, това е пресилено. То има за цел да покаже, че връзките са доста значими и за двете страни. Но нищо повече. Ако Русия употребява нуклеарно оръжие, не знаем дали това ще бъде алена линия за Китай. Защото тук е доста значимо, че китайско-американските връзки също се утежняват. Съединени американски щати се пробват да вкарат Китай в коалиция от страни, които биха убедили Путин да не употребява нуклеарни оръжия. Но за това Китай би трябвало да заплаши Русия с нещо, т.е. да употребява своя капацитет за договаряния с нея. Например да ѝ каже, че Китай няма да вземе нито капчица съветски нефт, в случай че Москва реши да удари Украйна и с нуклеарно оръжие. Но Китай не е подготвен да направи това. Следователно, в случай че не се подобрят връзките сред Съединени американски щати и Китай, няма да забележим и по-твърда китайска политика, ориентирана към това да възпре Русия от потреблението на нуклеарни оръжия ", безапелационен е Габуев. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР