Войната превърна Украйна в първата държава в света и със

...
Войната превърна Украйна в първата държава в света и със
Коментари Харесай

Войната в Украйна и Черно море: Как Змийският остров промени баланса на силите

Войната трансформира Украйна в първата страна в света и със лична войска от морски дронове. Новите технологии трансформираха салдото на силите в Черно море. С дронове и безпилотни катери Киев съумя да завоюва превъзходство над съветския военноморски флот. За две години Украйна е унищожила минимум 20 междинни и огромни съветски бойни кораба и един танкер в Черно море. Последният случай е от предходната седмица, когато беше потънал десантния транспортен съд " Цезар Куников ". Киев съумя да си върне и стратегическия Змийски остров, който се трансформира в знак на украинската опозиция против Русия.



Отдавна там няма змии, останали са единствено скали. 16 хектара земя в Черно море, за които нееднократно през вековете са се водили борби. Намират се на към 40 километра от украинския бряг. Още в първия ден на войната Змийският остров се трансформира в цел на руснаците. Атакуваха украинския гарнизон с два кораба. Целта им е да трансфорат острова в стратегическа морска база.

Иля Диордиев, украински боец от Змийския остров: " Бях се върнал от часовой. Направих си чай и легнах да дремя. Два часа по-късно дежурният извика бързо да ставаме, да вземем оръжията и да заемем позиции. "



Крайцерът " Москва " заповядва украинците да се предадат. Отговорът на един от украинските бойци се трансформира във ентусиазъм на съпротивата. Островът пада под съветски надзор още същата нощ.

Иля Диордиев, украински боец от Змийския остров: " Заведоха ни в град Стари Оскил. През цялото време пускаха радио, караха ни да четем вестници и ни обясняваха кои градове са завладяли. "

Под прикритието на военноморски учения, настъплението на Русия в Черно море стартира още през 2021 година Москва струпа военни кораби край Украйна и Беларус. Подсили Черноморския си флот с десантни кораби от Балтийския и Северния флот. С началото на военните дейности съветското предимство в Черно море беше осезаемо.



Руските военни кораби блокираха морските пътища, а украинските крайбрежни градове се оказаха на прицел. Над 100 задгранични търговски кораби, които се намираха в украински пристанища, попаднаха в капан. Включително два български - " Рожен " престоя над 5 месеца край крайбрежията на Одеса. А " Царевна " остана край Мариупол повече от 8 месеца.

В капан се оказа и украинското зърно. Над 20 милиона тона пшеница, които трябваше да стигнат до Африка и Близкия Изток, бяха блокирани на пристанищата.

Дейвид Бийсли, шеф на Световната стратегия по издръжка: " Призовавам президента Путин: Ако имате въобще сърце, апелирам, отворете пристанищата, с цел да можем да нахраним най-бедните и да предотвратим глада. "

С посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, зърнен кулоар в Черно море беше отворен. Русия, обаче, остана в зърнената договорка до юли 2023-та. Напусна, обвинявайки, че нейните условия от съглашението не се съблюдават. Москва заплаши, че всички кораби, които плават във водите на Черно море към украински пристанища, ще бъдат считани за евентуални превозвачи на военни товари. Износът от Украйна, обаче, продължи. Създаден беше различен кулоар - през акваторията на България и Румъния.



" Украинците имат огромни качества да атакуват съветски кораби от Черноморския флот. Те унищожиха доста кораби, огромни кораби. Приветствам това, че България, Румъния и Турция - три страни съдружници от НАТО с изход на Черно море, работят дружно по разминирането и също - напъните на тези три страни дават опция на Украйна да употребява своите териториални води. Украйна съумя да отвори огромен морски търговски маршрут край крайбрежията на Румъния, България и Турция, който им разреши да изнасят обилни количества зърно и други артикули ", съобщи Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО (15.02.2024 г.).

Резултатът се оказа повече от приемлив за Киев. Само през предишния декември са били превозени близо 5 милиона тона от украински пристанища.

" Резултатите са забележителни и това се усеща в цялата ни стопанска система ", съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Постижение, обвързвано с сполучливата украинска атака по море. Заради украински офанзиви съветските военни тактики в Черно море бяха променяни на няколко пъти през миналите две години. Решаващо се оказа взривяването на Кримския мост през юли 2023 година Операцията била осъществена с дронове, ръководени отдалечено, на 1000 километра на север - в Киев.



фотоси: Българска телеграфна агенция, БГНЕС/Архив

През миналата година Украйна сътвори войска от морски дронове. Киев създаде и " Морско бебе ", безпилотен катер, който може да придвижва до 850 кг експлозив. Именно с подобен уред е бил взривен Кримския мост. Украйна употребява и подводни дронове. Нови технологии, с които Киев потопи една-трета от военните кораби на Русия в Черно море.

Последният случай е от предходната седмица, когато беше погубен съветския десантен транспортен съд " Цезар Куников ". Потопен беше и крайцерът " Москва ", тогавашната горделивост на съветския Черноморски флот. Корабът, който на 24 февруари 2022 година нападна Змийския остров. Той беше взривен през април същата година. Два месеца по-късно Украйна си върна острова.

Иля Диордиев, украински боец от Змийския остров: " Постоянно ни споделяха: Ще ви гръмнеме, ще ви убием. Не спирах да се апелирам и да си дублирам: Не, ще оживея! "

Иля оживява. Разменили го съветски пленници. Вече е женен и продължава да служи на украинската войска.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР