Войната преобърна хиляди съдби - хора от различни поприща изоставиха

...
Войната преобърна хиляди съдби - хора от различни поприща изоставиха
Коментари Харесай

Специално пред БНТ: Защо световноизвестният тенисист Серхий Стаховски се включи в отбраната на Киев

Войната прекатурна хиляди ориси - хора от разнообразни поприща изоставиха заниманията си и се включиха в защитата Киев. Световноизвестният тенисист Серхий Стаховски изостави спортната си кариера и се включи като доброволец на страната на украинската войска. За тежкия избор да захвърлиш всичко познато, той описа особено за Българска национална телевизия. С него беседва Стефан Георгиев.

Гейм, сет, мач! Думите, с които се възвестява краят на всеки дуел в тениса. Участвалият 37 пъти в главната скица на шампионати от Големия шлем Серхий Стаховски обаче в този момент желае да бъде възвестен само краят на войната. Сраженията го карат да се завърне в страната си и да опита да помогне на бойното поле.

Постъпката провокира реакция на сътрудника му - Новак Джокович, като диалогът сред двамата става публично притежание с помощта на обществените мрежи. Откриваме Стаховски в Киев.

В Киев сега е релативно умерено. В покрайните на града ситуацията е много зле. Особено в Буча, което е на към 15 километра от Киев, обстановката е извънредно тревожна. Там има доста съветски военни елементи, както и украински цивилни, които не могат да изоставен региона. Руснаците не им разрешават да го сторят. Пак споделям - в Киев е умерено, въпреки сирените за въздушна паника да влизаха в приложимост до 7 пъти дневно. В момента проблемите са най-много в Харков и Мариупол, където бомбаридовките са много по-солидни, споделя Серхий Стаховски.

Макар в никакъв случай да не покори върховете в шампионатите от огромната четворка, в този момент Стаховски с лекост печели Големия Шлем на човешките качества, включващ неустрашимост, увереност, героизъм и храброст. Смелост да вземеш едно непоносимо тежко решение.

Българска национална телевизия: Как се решаваш на сходно нещо - да отидеш на фронта и да се биеш за родината си?

Това е решение, което се надявам, че нито един татко няма да изпита на гърба си: да остави децата и брачната половинка си, с цел да ги отбрани на бойната поле. Не бих споделил, че моето решение е вярно, просто тъй като каквото и да бях сторил, нямаше да е вярно. Ако бях останал вкъщи, щях да се подлагам на критика. А в този момент, когато съм тук, съм изоставил децата си. Няма печеливш ход, само че много украинци направиха тъкмо това в името на оцеляването на нашата страна. Получаваме помощ от доста точки на света. Да, хаосът цари, само че някакси владеем ситуацията. Разбира се - всичко може да се промени стремително, споделя Серхий Стаховски.

Посланието на Стаховски е колкото ясно, толкоз и плашещо. Ще се бием. Колкото би трябвало.

Иска ми се хората в България да схванат, че украинците желаят мир, само че този мир няма да бъде реализиран посредством загуба на земята ни. Ще се сражаваме, до момента в който е належащо и до момента в който имаме хора. Немислимо е през 21 век една страна да заплашва всички с приложимост на нуклеарни оръжия. Те даже не се пазят, те убиват цивилни жители, измежду които и деца. Атакуват местности и квартали, в които няма военна техника. Да, руснаците също дават жертви, само че това са подготвени бойци. Докато ние губим хиляди цивилни жители. Това е разликата, добавя Серхий Стаховски.

Печелил и губил много борби на корта в кариерата си, Серхий Стаховски в този момент желае да завоюва единствено още една - тази за родината си. След която всичко да бъде умерено, а не след възвестяването на края й да се чуят думите: Гейм. Сет. Плач...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР