"Войната не е причината за самолетите от Нидерландия, които ще

...
"Войната не е причината за самолетите от Нидерландия, които ще
Коментари Харесай

Три F-35 от Нидерландия ще пазят небето ни

"Войната не е повода за самолетите от Нидерландия, които ще охраняват българското небе "

Това сподели министърът на защитата Драгомир Заков пред публицисти в Народното събрание, съобщи

"Това не е нищо ново. Ако наблюдавате мои участия като дипломат от преди два месеца, съм споделил, че Нидерландия ще бъде със самолети за интензивен Air policing след Испания. Това са действия, които се възнамеряват авансово. Войната не е повода напълно. Разбира се, несигурността в Европа е част от този детайл, който постанова в допълнение увеличаване на защитата на въздушното пространство с наши съдружници, само че това са авансово планувани действия ", съобщи министърът.

По думите му тези самолети ще имат право да правят напълно общоприети действия по наблюдаване. Той изясни, че мощ може да се употребява само и единствено от българските Военновъздушни сили, и то с позволение на министъра на защитата.

"Те носят оръжие, само че то е за самоотбрана. Могат да употребяват оръжие само и единствено като самоотбрана при положение на нужда от намеса, т.е. защита на българското въздушно пространство. Затова се употребяват български изтребители с позволение на министъра на защитата на България, т.е. в тази ситуация сега съм аз ", съобщи още министърът.

Той посочи, че става въпрос аз самолети Ф-35, които са пето потомство самолети. "За първи път подобен аероплан ще бъде ситуиран в района. Това е извънреден късмет за Българските Военновъздушни сили да се допрян до сходно съоръжение. Става дума за най-много 8 самолета. Първоначално ще дойдат три, в случай че се наложи по някакви причина, може да има редица аргументи, те могат да се усилят, а тези 200 военнослужещи, които сте видели, са хората, които обезпечават тези самолети. Един аероплан се нуждае от доста сериозна поддръжка даже когато е на земята. Там има защита, поддръжка,ремонт. Това са тези до 200 военнослужещи. Те зависят от съответния брой самолети ", сподели още Заков.

Министърът на защитата отговори и на въпрос до каква степен това няма да провокира нечий яд. "Усиленият Air policing е от 2016 година насам. Аз не съм видял до момента да има случай. В момента ние би трябвало да сме удовлетворени, че това се случва в България, тъй като българските Въоръжени сили имат тази спомагателна помощ, а българските жители следва да се усещат доста по-сигурни. Ф-35 е един извънреден аероплан ", сподели още Заков.

Той обърна внимание, че при започване на април ще дойдат трите самолета. "Срокът, по принцип е дефиниран в решението, само че може да бъде удължаван, може да бъде по-кратък. Планират се още действия по-късно. Няма нищо изключително ", добави министърът.

Той акцентира, че директна военна опасност за страната ни от войната в Украйна няма.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР