Войната на Русия в Украйна значително повиши риска от глобално

...
Войната на Русия в Украйна значително повиши риска от глобално
Коментари Харесай

Часовникът на Страшния съд: 10 секунди по-близо до самоунищожение на планетата заради Русия

Войната на Русия в Украйна доста увеличи риска от световно самоизтребление, предупреди Бюлетинът на атомните учени във вторник, премествайки часовника на Страшния съд до най-близката му точка до полунощ досега, пишат The Hill, “Гардиън ”, “Ройтерс ”.

Часовникът на Страшния съд има за цел да измерва най-сериозните опасности за човешкото битие, с цел да окаже напън върху международните водачи да се ангажират още веднъж да се оправят с провокации на равнище изгубване, като опасността от потребление на нуклеарно оръжие, само че се разрасна, с цел да включва заплахите от климатичната рецесия и биологичния риск, като пандемията от COVID-19.

Часовникът се реалокира на 90 секунди преди среднощ, с 10 секунди по-близо, в сравнение с когато беше последно надъхан през януари 2022 година, малко преди Русия да стартира нашествието си против Украйна на 24 февруари. Консорциумът от учени означи тогава, “че без бързи и целенасочени дейности, в действителност пагубните събития са по-вероятни ”, сподели във вторник Рейчъл Бронсън, президент и основен изпълнителен шеф на Бюлетина на атомните учени.
Бюлетинът на атомните учени по-рано осъди нашествието на Русия в Украйна и назова реториката на съветския президент Владимир Путин по отношение на потреблението на нуклеарни оръжия “възмутителна ”.
“Възможностите спорът да излезе отвън контрола остават огромни ”, предизвести Бронсън, цитирайки по-ранното предизвестие на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, че светът е навлязъл във време на нуклеарна заплаха, невиждано от разгара на Студената война.

Съобщението от Бюлетина на атомните учени се случи в същия ден, когато посланикът на Съединени американски щати на Конференцията на Организация на обединените нации за нуклеарно разоръжаване критикува Русия за закъснение за повторно на стратегическите нуклеарни договаряния сред Вашингтон и Москва, ориентирани към понижаване на нуклеарните оръжия. Русия по-рано сподели, че е отсрочила срещата за договарянията поради поддръжката на Съединени американски щати за Украйна.

Попитани от съветски кореспондент във вторник по какъв начин нуклеарните договаряния сред Вашингтон и Москва могат да се възобновят, до момента в който Съединени американски щати и други западни народи разискват изпращането на танкове и оръжия с огромен обхват на Украйна, бивши международни водачи и учени се оповестиха за продължение на въоръжаването на Украйна.

“Мисля, че имат потребност от повече танкове ”, сподели Елбегдорж Цахия, някогашен президент и министър-председател на Монголия, за Украйна. “Те нямат време да чакат. Мисля, че имат потребност от повече поддръжка. Още оръжия, повече танкове. ”

Стив Фетър, професор по социална политика в Университета на Мериленд и член на Бюлетина на атомните учени, сподели, че САЩ и Русия би трябвало да могат да продължат нуклеарните договаряния макар войната в Украйна, “точно както направихме по време на най-мрачните дни на Студената война ”, само че също по този начин предизвести Русия да не успее в Украйна.
“Ако Русия надделее в Украйна, други неядрени страни може да стигнат до заключението, че не могат да бъдат защитени от нахлуване против съперници с нуклеарно оръжие
и това може да подкопае режима на неразпространение и да подхрани нов кръг от разпространяване ”, сподели той.

Войната на Русия в Украйна също утежни други световни провокации, като изменението на климата и биологичния риск. Бюлетинът на атомните учени разгласява своите открития за първи път на британски, съветски и украински с желанието да бъдат прочетени в най-засегнатите столици, сподели консорциумът от учени.

Сузет Маккини, шеф на науките за живота в Стърлинг Бей и член на Бюлетина на атомните учени, повдигна предизвестието по отношение на биологичните закани, както естествени, по този начин и основани от индивида.

Тя предизвести, че Русия, Северна Корея и Иран не престават да поддържат стратегия за биологични оръжия и че рискът Русия да разположи биологични оръжия в Украйна “продължава да ескалира, защото изискванията там стават все по-хаотични ”.
Три години след началото на пандемията от COVID-19, Маккини сподели, че международната общественост би трябвало да усъвършенства способността си да предотвратява епидемии от заболявания,
с цел да ги открива бързо, когато се появят, както от заболявания, произхождащи от животни и предадени на хора, по този начин и от лабораторни произшествия. “Събития като COVID-19 към този момент не могат да се смятат за редки, протичащи се един път на век ”, сподели тя.

Що се отнася до изменението на климата, нахлуването на Русия в Украйна е асъдействало за две противоположни динамичности, сподели Сиван Карта, старши академик в Стокхолмския екологичен институт. Натискът за обособяване от съветския експорт на нефт и газ подтиква вложенията във възобновими енергийни източници, сподели Карта, само че високите цени на природния газ “подтикнаха безумен напън за създаване на нови доставки на природен газ ” и краткосрочната взаимозависимост от въглища в електроцентралите, “което миналата година е рекордно високо за световното ползване на въглища. ”

В заключителните си думи Бронсън сподели, че приближаването на часовника към среднощ изпраща обръщение към обществеността да упражни по-голям напън върху лидерите да се оправят с тези съдбовни опасности. “Сега сме в обстановка, в която лидерите не вършат това, което би трябвало и ние обезверено се нуждаем от обществеността, с цел да сме сигурни, че се концентрират върху основни въпроси ”, сподели тя.

“Тези, които слушат, казват… “днес не се усеща по-безопасно ”, те не са сами. Ние сме доста загрижени за това. Никой не може да направи това самичък, само че всеки може да направи нещо. И с това ние се надяваме, че преместването на часовника, до момента в който оценяваме къде са заканите, е мотиватор, че всички ние би трябвало да обърнем внимание на тези основни проблеми. ”
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР