Войната на Русия в Украйна доведе до сериозно покачване на

...
Войната на Русия в Украйна доведе до сериозно покачване на
Коментари Харесай

Шефът на Enel очаква намаляването на цените на енергията да отнеме години

Войната на Русия в Украйна докара до съществено повишаване на цените на силата, защото Москва е един от най-големите снабдители на редица първични материали в международен мащаб. Съединени американски щати и Европейският съюз (ЕС) постановиха разнообразни наказания на Кремъл, като огромна част от тях са съсредоточени върху енергийният бранш.

Мениджъри и анализатори са на мнение, че ще отнеме повече време, до момента в който цените се възстановяват. Главният изпълнителен шеф на една от най-големите енергийни компании в света, Enel - Франческо Стараче, счита, че " ще отнеме години ", с цел да се върнат цените на силата до равнищата отпреди войната в Украйна. Пред BBC той изяснява, че намаляването на цените зависи от новите източници на сила като възобновими източници и термопомпи.

Правителствата в цяла Европа харчат милиарди, с цел да оказват помощ на бизнеса и семействата да си разрешат сметките за сила. Те също се стараят да договорят нови доставки.
Реклама
Италианският енергиен колос продава сила на повече от 70 млн. семейства и предприятия в над 30 страни. Но Enel възнамерява да напусне доста от тези страни, защото се концентрира върху възобновимата сила и да стане въглеродно неутрална до 2040 година Освен това желае да понижи големите си задължения от към 63 милиарда $. Компанията влага съществено в производството на слънчеви панели, до момента в който уголемява съществуваща фабрика в Сицилия и построява нова в Съединени американски щати.

Глобалната енергийна рецесия, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна, " сподели доста ясно какъв брой рискова е зависимостта от един-единствен източник на сила за Европа ", споделя Стараче. Бъдещето ще бъде " извънредно декарбонизирано " и ще зависи от нуклеарната и възобновимата сила, счита той.

Преходът към възобновими енергийни източници крие и опасности. През юли Международната организация по енергетика предизвести, че доминирането на Китай в слънчевата промишленост основава " евентуални провокации, с които държавните управления би трябвало да се оправят ". Стараче отбелязва, че Западът е бил прекомерно подвластен от Китай за възобновими енергийни източници и други артикули. " Трябва да стане известно възобновяване на салдото, тъй като е нездравословно ", сподели той, запитан за геополитическото напрежение, което пречи на енергийните доставки.
Мина ли най-лошото от енергийната рецесия в Европа?
Макар енергийната рецесия да не е завършила, има отзиви, че най-лошото от нея към този момент е минало, събира от ден на ден поддръжка. Като доказателство се показва спадът на котировките от септември насам, както и запълването на газовите складове на континента до 95% по данни на Gas Infrastructure Europe.
Реклама
Въпреки това оптимизмът може да е прекомерно пресилен. В разбор Bloomberg отбелязва, че досега се наблюдаваше извънредно топло време в Европа, като това води до по-малко енергийно ползване. Астрономическата зима стартира едвам на 21 декември, което значи, че към 100 от най-студените дни предстоят.

Зависимостта на зелени източници на сила като вятърните централи от метеорологичните условия може да докара до краткотраен дефицит. Пример за това е първата седмица на декември в Европа, когато вятърът се успокои доста и с него и производството. За да запълнят изчезналото количество, редица страни прибегнаха до тецове на въглища, като това се случи най-сериозно в Германия.

Зимата занапред стартира, а с нея и понижените индустриални благоприятни условия на някои от зелените източници. Това бива замествано с различни благоприятни условия, които постоянно не са възобновими. Това допуска повишаване на цените, като такова към този момент се случи - пазарите в Скандинавския район продаваха мегаватчас електрическа енергия за 318 $. Това е третата най-висока седмична цена до момента, като гаранции, че сходни отблясъци няма да има и в останалата част на Европа, няма.
Свързани публикации Седмични вести за енергетика: Инцидентът във Водноелектрическа централа " Цанков камък " ; Новата цена на газа за декември 3 декември 2022, 08:00 Индустриални паркове " Марица " и " Раковски " ще станат въглеродно неутрални 27 ноември 2022, 11:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР