Войната на Израел в Газа този уикенд навърши шест месеца

...
Войната на Израел в Газа този уикенд навърши шест месеца
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Войната на Израел в Газа е на път да достигне критична точка

Войната на Израел в Газа този уикенд навърши шест месеца и наподобява е на път да доближи сериозна точка, написа в. " Вашингтон пост ".

Едновременно със съкращаването на броя на войските си в анклава Израел предприе дейности за отваряне на спомагателни пропускателни пунктове за достъп до северната част на Газа, които биха разрешили внасянето на повече помощи - най-малко на доктрина, премахвайки логистичните проблеми, които бяха довели до това, че множеството помощи се оказваха блокирани наоколо до граничните пунктове в южната част на Газа, показва изданието.

На фона на тези дейности не престават и договарянията за преустановяване на огъня в Кайро, където египетски публични представители се изрекоха позитивно по отношение на опцията за подписване на договорка, която би могла да докара до освобождението на някои от останалите над 100 заложници, държани от " Хамас " в Газа, в подмяна за палестински пандизчии, държани от Израел, отбелязва вестникът.

Израел е подложен на най-тежкия интернационален напън от десетилетия, в допълнение засилен от убийството на седем филантропични служащи от Уърлд сентрал кичън при израелски удар на 1 април, показва американското столично издание. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предходната седмица предизвести израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че може да загуби поддръжката на Съединени американски щати за войната, в случай че не промени курса си, разяснява " Вашингтон пост ".

Байдън обаче нощес също по този начин даде обещание, че задължението на Съединени американски щати да пазят Израел против Иран " е стоманен ", защото във Вашингтон набъбнаха опасенията, че " забележителен " ирански удар може да се случи до дни, в възмездие за бомбардировката на постройката на иранското консулство в Дамаск, написа в. " Гардиън ".

Официални представители на Съединени американски щати и съдружниците им се притесняват, че ударът е неминуем и може да се реализира под формата на директно изстрелване на ракети от Иран, а не посредством офанзива на обвързвана с Ислямската република формация като " Хизбула " в Ливан, показва изданието.

Израел се закани да отговори със същото на подобен пряк удар, което ускорява заплахата от експлоадирането на районна война, която съгласно американски чиновници в този момент е по-вероятна, в сравнение с в който и да е миг от началото на спора в Газа на 7 октомври, отбелязва " Гардиън ".

Президентът на Съединени американски щати нощес съобщи, че Вашингтон ще направи " всичко допустимо ", с цел да отбрани Израел от нахлуване от страна на Техеран, написа в. " Телеграф ". Изданието показва, че формален представител на Пентагона е отказал да разяснява информация, че Съединени американски щати се готвят да прихванат ирански ракети и да се причислят към ответните удари на Израел.

Вестникът цитира американски публични представители, които считат, че възможният ирански удар евентуално ще бъде нанесен по военни и държавни здания, а не по цивилни цели, и че осъществяването на офанзивата е единствено въпрос на време. Всеки удар може да докара до ескалация на спора в Близкия изток и до директна война сред две от най-големите сили в района, разяснява " Телеграф ".

Междувременно израелски въздушен удар нощес умъртви трима синове на един от най-високопоставените водачи на " Хамас " Исмаил Хания, който съобщи, че ударът няма да отслаби преговорната позиция на групировката или нейната решителност в битката ѝ против Израел, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Хания, който оглавява политическото бюро на " Хамас ", е дълготраен водач на групировката, показва изданието и прибавя, че той също по този начин взе участие в стигналите до задънена улица договаряния с Израел посредством интернационалните медиатори, които целят да реализират преустановяване на огъня и да обезпечат освобождението на израелските заложници, държани от " Хамас " в линията Газа.

Критиците на " Хамас ", в това число някои палестинци, упрекват управлението на организацията, че води първокласен метод на живот в чужбина, до момента в който хората в Газа страдат в тежки филантропични условия, отбелязва вестникът. Хания обаче през вчерашния ден уточни, че синовете му са останали в линията Газа, до момента в който той е управлявал политическото бюро на " Хамас " от чужбина и той понася загуби както всички останали палестинци, разяснява " Ню Йорк таймс ".

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР