Войната на Израел срещу Хамас, която продължава вече четвърти месец,

...
Войната на Израел срещу Хамас, която продължава вече четвърти месец,
Коментари Харесай

Технологичният сектор в Израел оцелява, туризмът и строителството страдат

Войната на Израел против Хамас, която продължава към този момент четвърти месец, се отразява отрицателно на стопанската система на страната, като доста браншове стопираха активността си.

От октомври насам израелското държавно управление субсидира заплатите на 360 000 мобилизирани резервисти, изпратени в Газа, доста от които са висококвалифицирани чиновници в региона на финансите, изкуствения разсъдък, фармацевтиката и селското стопанство.

През ноември Банката на Израел оцени " брутния резултат " от войната на стойност 198 милиарда шекела (53 милиарда долара).

През декември Министерството на финансите на Израел съобщи, че войната евентуално ще коства на страната още 13,8 милиарда $, в случай че нейната офанзива с висока активност завърши през първото тримесечие на 2024 година

Една от промишленостите, които не престават да се развиват добре, е високотехнологичният бранш - който през днешния ден обезпечава близо 20% от брутния вътрешен артикул на страната и 14% от работните места.

Откакто през 90-те години на предишния век израелската сцена за стартъпи избухна, страната се утвърди като най-големия софтуерен център в света, отстъпващ единствено на Силициевата котловина, написа Al Jazeera.

Над 500 мултинационални корпорации - от Гугъл до Apple, от IBM до Meta и от Microsoft до Intel Corp имат активност в Израел.

И въпреки да има опасения дали фирмите ще продължат да влагат в страна, която е във разгара на война, най-малко към този момент няма доказателства, че това е действителна опасност, отбелязва Аl Jazeera.

В рамките на седмица след 7 октомври повече от 220 компании за рисков капитал подписаха обществено изказване за взаимност с Израел и приканиха вложителите по света да продължат да поддържат неговата софтуерна екосистема.

Секторът на израелската стопанска система, който пострада най-вече, е туризмът. Преди пандемията той представляваше 2,6% от брутния вътрешен артикул на страната.

В цялата страна заведенията за хранене и магазините остават празни. Непосредствено след нахлуването на Хамас и експлоадирането на войната в Газа дълъг лист от самолетни компании преустановиха полетите си до Тел Авив, а доста туристи анулираха проектите си да посетят Израел.

Преди офанзивата на Хамас посетителите в Израел бяха над 300 000 души месечно. През ноември той е намалял до 39 000, като към днешна дата се допуска, че е още по-нисък.

Строителството, на което се дължи 14% от Брутният вътрешен продукт на страната, понесе голям удар след началото на войната. Строителните планове са спрени от октомври насам, а Израел замрази разрешителните за работа на палестинците, които бяха 65-70% от работната мощ в бранша.

В бъдещите си проекти за възобновяване на промишлеността Израел възнамерява да притегли към 70 000 строителни служащи от Китай, Индия, Молдова и Шри Ланка, показва Al Jazeera.

Ефектът от войната в целия Близък изток също оказва негативно влияние върху стопанската система на страната.

Израел внася диаманти, коли, нефт и и телевизионно съоръжение, наред с други артикули, които идват през Червено море.

Скорошните офанзиви с дронове на хутите в отговор на израелското нахлуване против Газа освен нарушиха международната търговия, само че и повлияха на вноса на страната. Много от стоките в Израел от Азия към този момент се пренасочват към Африка, което усилва разноските.

Близо 20% от израелците оповестяват, че приходите на семействата им са потърпевши в " огромна " или " доста огромна " степен от началото на войната в Газа.

Скорошно изследване филантропичната организация Latet откри, че повече от 45% от обществото се притеснява, че ги чакат стопански компликации или на по-късен стадий в тази война, или след нейния край.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР