Войната между Украйна и Русия сериозно обърка плановете на туристическия

...
Войната между Украйна и Русия сериозно обърка плановете на туристическия
Коментари Харесай

Вместо на руския пазар България ще рекламира туризма в съседните ни страни

Войната сред Украйна и Русия съществено обърка проектите на туристическия отрасъл у нас. Държавата беше възнамерявала сериозна реклама на двата пазара, само че в този момент проектите се трансформират и най-вероятно парите ще бъдат пренасочени към прилежащите страни - Северна Македония, Сърбия и Румъния. Това стана ясно по време на чуването на министъра на туризма Христо Проданов в отрасловата парламентарна комисия по време на блиц контрола.

" Очевидно е, че когато от съветска страна сме със неразрешени полети и в листата с неприятелските страни няма да има смисъл да вършим там масирана реклама и по тази причина тези средства, които сме планували за там, ще се пренасочат към други пазари, като това се разисква с сектора ", разяснява Проданов.

Неговото персонално мнение е, че средствата би трябвало да се съсредоточат към прилежащите пазари - Северна Македония, Сърбия, Румъния. Нестабилната конюнктура в региона може би по-малко би повлияла на решенията на жителите на тези страни къде да отидат на отмора през лятото, аргументира се той.

Министърът на туризма уточни, че резервациите за летния сезон са вървели сносно преди да избухне войната сред двете славянски страни. Резервациите са били с към 20 % повече по отношение на предходната година, сподели Христо Проданов.

Той не се ангажира с прогнози за туристическия сезон това лято. Проданов изрази вяра да се откри скоро излаз, тъй като " никой не отива на отмора в зона на милитаризирано море ". Министърът на туризма се надява още и тази година българите да предпочетат отмора на нашето море.

Очаква се идната седмица държавното управление да стартира изплащането на сумата от 40 лв. за емигрант на хотелиерите, които са ги настанили в базите си, сподели Христо Проданов.

" Според нашите сметки и на доста от хотелиерите, тези 40 лв. са изцяло задоволителни ", сподели министърът на туризма. Той посочи, че 40 лева ще се заплащат за нощувка и три изхранвания.

Който не го устройва, няма да се включи в тази стратегия, добави Проданов.

Мярката " 40 лв. " се чака да стартира да работи от началото на идната седмица, като тя ще се разплаща посредством бюджета на Министерството на външните работи по линията на филантропичната помощ, тъй като всичко останало се води държавна помощ, изясни министърът на туризма.

За миналата една седмица към 36 000 украински жители са пресекли българската граница. От тях половината незабавно са напуснали България, а 18 000 са останали в страната, сподели Проданов.

Ние поемаме ангажимент единствено към тези хора, които в действителност са нуждаещи се и нямат опция да се оправят, добави той.

В отговор на въпрос за подготвяната от министерството пътна карта за облекчение на престоя на украинските бежанци Христо Проданов изясни, че концепцията е в бежанските центрове на границата с Румъния хората да получават регистрация и статут на бежанци.

След това в Министерския съвет ще има ситуационен център, който ще разпределя нуждаещите се в местата за настаняване. Предимство ще имат общинските и държавните бази, след което ще са частните хотели. Очаква се до дни стъпките да бъдат написани.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР