Войната между палестинската ислямистка групировка Хамас и Израел е довела

...
Войната между палестинската ислямистка групировка Хамас и Израел е довела
Коментари Харесай

ООН: Над 187 000 души са разселени в ивицата Газа от събота насам

Войната сред палестинската ислямистка формация " Хамас " и Израел е довела до разселването на над 187 500 души в линията Газа от събота насам, съобщи Франс прес, като се базира на Организация на обединените нации.

" Броят на вътрешно разселените е повишен доста в линията Газа, достигайки над 187 500 души от събота. Повечето от тях са намерили заслон в учебните заведения на УНРВА " - организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, заяви представител на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност по филантропичните въпроси на конференция в Женева.

При израелски въздушни удари в Газа са били изумени жилищни здания, в това число небостъргачи и здания на Организация на обединените нации, което е довело до жертви измежду мирното население, съобщи висшия комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк, представен от Ройтерс. Той подсети, че " интернационалните филантропични правила са ясни: задължението да се вземат непрекъснати ограничения за отбрана на гражданското население и цивилен обекти продължава да се ползва при офанзивите ".

" Налагането на обсади, които заплашват живота на цивилни жители, като ги лишават от артикули, нужни за оцеляването им, е неразрешено от интернационалното филантропично право ", добави Тюрк в отговор на изказването на израелския министър на защитата Йоав Галант, който разгласи засилена обсада на линията Газа " без електричество, без вода, без газ ".

Върховният комисар подсети, че " всяко ограничение на придвижването на хора и артикули за реализиране на блокада би трябвало да бъде целесъобразно с военна нужда, в противоположен случай може да съставлява групово наказване ". 

Фолкер Тюрк добави, че е " надълбоко шокиран и засегнат от изказванията за изтезания без съд на мирни жители, а в някои случаи - и за ужасяващи кланета, осъществени от членове на палестински въоръжени групи ". Той прикани тези групировки " неотложно и абсолютно да освободят всички хванати и към момента арестувани цивилни жители ".

" Вземането на заложници е неразрешено от интернационалното право ", акцентира той.

В линията Газа живеят към 2,3 милиона палестинци. Територията на анклава е гъсто обитаема и доста от жителите ѝ са наранени от беднотия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР