Войната между Израел и Хамас подкопа опитите на Запада да

...
Войната между Израел и Хамас подкопа опитите на Запада да
Коментари Харесай

FT: Произраелската позиция на Запада лиши Украйна от потенциална подкрепа от Глобалния Юг

Войната сред Израел и " Хамас " подкопа опитите на Запада да завоюва страните от Глобалния юг, написа Financial Times. В тези условия вероятностите за разработване на обща позиция за нахлуването на Русия в Украйна доста се утежниха.

Според изданието безусловната поддръжка на Запада за военната интервенция на Израел, почнала след офанзивата на " Хамас ", постави завършек на траялите месеци старания на Европейски Съюз и Съединени американски щати, ориентирани към изолацията на Москва.

Повече от дузина длъжностни лица, интервюирани от FT, споделиха, че след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година западните страни са се пробвали да реализират консенсус с страни от по този начин наречения Глобален юг като Индия, Бразилия и Южна Африка относно необходимостта от поддържане на  основан на правила световен ред. Сега резултатите от тази работа са сведени до нула.

" Определено загубихме борбата в световния Юг ", сподели върховен посланик от страна от Г-7 пред FT. " Цялата работа, която свършихме с Глобалния юг (за Украйна), беше изгубена... Забравете за разпоредбите, забравете за международния ред. Никога повече няма да ни слушат. "

Много разрастващи се страни обичайно поддържат палестинците, разглеждайки спора в Близкия изток през призмата на самоопределението и съпротивата против световното владичество на Съединените щати, които обезпечават на Израел най-голямата поддръжка, написа FT.

В Близкия изток мнозина имат вяра, че Съединени американски щати и други западни сили в никакъв случай не са търсили отговорност от Израел за отношението му към палестинците и не са обърнали задоволително внимание на бруталните спорове в Сирия, Йемен и Либия. В същото време Русия и нейният съдружник Китай поддържат топли връзки с палестинците.

" Това, което казахме за Украйна, би трябвало да важи и за линията Газа. В противоположен случай ще загубим целия си престиж ", споделя дипломатът в диалог с FT. " Бразилци, южноафриканци, индонезийци, за какво въобще би трябвало да имат вяра на това, което споделяме за правата на индивида? "

Четири седмици преди офанзивата на Хамас против Израел, водачи на Съединени американски щати, Европейски Съюз и други украински съдружници участваха на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи и желаеха от разрастващите се страни да осъдят съветската експанзия и да се застъпят за съблюдаване на Хартата на Организация на обединените нации и интернационалното право. От неделя доста от тези чиновници споделиха на FT, че са под напън да осъдят ответната офанзива на Израел против Газа и решението му да ограничи доставките на вода, електричество и газ в анклава. В този случай развиващите се страни се базират на същите причини.

" Ако наричате прекъсването на водата, спирането на доставките на храна и електричество в Украйна военно закононарушение, тогава би трябвало да кажете същото за линията Газа ", предава FT думите на един от арабските източници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР