Войната, която Русия води в Украйна и санкциите срещу Москва

...
Войната, която Русия води в Украйна и санкциите срещу Москва
Коментари Харесай

ЕЦБ призна, че войната наранява еврозоната, но отказа да вдига лихвите

Войната, която Русия води в Украйна и глобите против Москва носят тежки последствия за стопанските системи на еврозоната. Несигурността е увеличена доста.

Това призна през днешния ден президентката на Европейската централна банка Кристин Лагард след следващото съвещание на борда на банката, в което решение за повдигане на лихвите за битка с инфлацията не бе взето.

ЕЦБ удостовери през днешния ден, че чистите покупки на активи, известни като " количествени облекчения ", би трябвало да приключат през третото тримесечие на актуалната година.

Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по кредитните и депозитните удобства остават на равнища надлежно от 0,0%, 0,25% и -0,50%.

Основната причина за несигурността на ЕЦБ и за отхвърли от повдигане на лихви е страхът от спиране на растежа.

" Отражението на войната върху стопанската система ще зависи от развиването на спора, резултата от глобите и възможни спомагателни ограничения ", уточни Лагард на онлайн конференция след днешното съвещание на управителния съвет на банката.

Лагард акцентира и че съгласно плановете, възможен внезапен протест над съветските енергийни доставки за Европа би означавал внезапен напън над стопанските системи на 19-те страни членки. Политически въпроси обаче, по традиция, не бяха коментирани.

В умозаключение Лагард разказа може би най-неприятна икономическа обстановка в Европа и изрази вяра за преустановяване на войната и връщане на нормалността.

" Войната потиска доверието на фирмите и на потребителите, най-много с несигурността, която провокира. Цените на силата и главните артикули мощно нарастват. Домакинствата са изправени пред повишаване на живота, а фирмите се сблъскват с все по-високи индустриални цени, а войната основава нови проблеми с доставките. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР