Войната, конфликтите и терорът са предизвикателства за бъдещето на нашата

...
Войната, конфликтите и терорът са предизвикателства за бъдещето на нашата
Коментари Харесай

Пред ООН: Румен Радев поиска по-ефективен Съвет за сигурност

Войната, споровете и терорът са провокации за бъдещето на нашата цивилизация. Това съобщи президентът Румен Радев пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Българският държавен глава означи, че " през днешния ден живеем в свят на растящи опасности и неустановеност ":

" След отслабването на пандемията очакванията за пренареждане на прекъснатите публични и стопански връзки донесоха прочут оптимизъм, само че това завърши с експлоадирането на войната в Украйна. Това изостри всички тези рецесии от друг тип и унищожи освен хиляди човешки животи, само че и оптимизма, че можем да изградим още веднъж по-добри връзки. Картината се добавя от систематичната ерозия на демокрацията и човешките права и възхода на авторитаризма. Грубо е нарушен консенсусът, че човечеството може да живее съгласно разпоредбите на интернационално възприетия световенв ред ".

Радев означи, че експлоадирането на войната в Украйна е разрушило всички очаквания за следпандемично пренареждане на прекъснатите публични и стопански връзки.

Президентът назова спора " нападателна война на страна непрекъсната членка на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации против прилежаща страна, нарушавайки правилата на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право ".

" От първия ден България изрично осъжда експанзията на Руската федерация против Украйна. Всеки ден от тази война заплашва международния мир и сигурност. Нещо повече - тя се трансформира във война на безсилие, изправяйки ни пред предизвикването за икономическо и обществено развиване в международен мащаб. Това, от което се нуждаем, е по-силна политическа воля, дипломация и дейни диалози за изчерпателен, обективен и резистентен мир, учреден на интернационално приетите правила на Организация на обединените нации ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР