Война в Украйна: Путин казва, че Русия не отхвърля мирни преговори

...
Руският президент Владимир Путин каза, че не отхвърля идеята за
Коментари Харесай

Руският президент Владимир Путин каза, че не отхвърля идеята за мирни преговори за Украйна.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">Говорейки след среща с африкански лидери в Санкт Петербург, той каза, че африканска мирна инициатива, както и китайска, могат да послужат като основа за това.

Президентът Путин също каза, че е трудно да се приложи прекратяване на огъня, когато украинската армия е в офанзива.

Украйна и Русия преди това казаха, че няма да дойдат на масата за преговори без определени предварителни условия.

Украйна иска нейните граници да бъдат възстановени както през 1991 г., нещо, на което Кремъл силно се противопоставя .

Вместо това Москва твърди, че за да се проведат преговори, Киев ще трябва да приеме „новата териториална реалност“ на своята страна.

Г-н Путин каза на пресконференцията късно вечерта в събота, че засега няма планове за засилване на действията на украинския фронт.

Той също така защити ареста на Кремъл от критични гласове, твърдейки, че някои хора вредят на Русия отвътре.

В широкообхватния брифинг руският президент каза пред репортери, че Москва извърши някои „превантивни удари“ след експлозия на кримски мост по-рано този месец.

След инцидента на моста - който доведе до смъртта на двама души - г-н Путин обеща да отговори на това, което той твърди, че е "терористичен" акт от Украйна. Киев официално не каза, че е отговорен за взрива на моста, който свързва окупирания полуостров с Русия.

Срещата на върха Русия-Африка идва след африкански контингент включително лидери и представители от седем държави се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски и г-н Путин миналия месец.

Какво постигна мисията на африканските лидери в Украйна?Война в карти: Боевете в Южна Украйна се засилват

На земята един човек беше убит, а други петима бяха ранени след ракетна атака в североизточния град Суми, съобщи украинското вътрешно министерство.

Министерството каза в Telegram, че руска ракета е ударила учебно заведение в събота вечерта. BBC не потвърди тази информация.

На друго място двама души бяха убити, а друг беше ранен, след като ракета удари „открита зона“ в южния украински град Запорожие в събота, каза служител.

Анатолий Куртиев, секретар на градския съвет, каза, че взривната вълна, причинена от „вражеската ракета“, е взривила прозорците на апартаментите и повреди образователна институция и супермаркет.

Президентът Зеленски посети украинските специални части близо до Бахмут, градът, където се водят едни от най-ожесточените битки на войната .

Украинските власти казаха, че войските на Киев постепенно се придвижват напред близо до източния град, който руските сили превзеха през май.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР