Война в Украйна: поканата за Нобелова награда за Русия и Иран е оттеглена

...
Нобеловата фондация отмени силно критикуваното решение да покани Русия, Беларус
Коментари Харесай

Нобеловата фондация отмени силно критикуваното решение да покани Русия, Беларус и Иран на тазгодишната церемония по награждаването в Стокхолм.

„Разпознаваме силната реакция в Швеция“, каза фондацията.

Русия и неговият съюзник Беларус не беше поканен миналата година след нахлуването на Русия в Украйна, докато Иран беше пропуснат заради досиетата си с правата на човека.

Украйна разкритикува тазгодишното решение и приветства обратния завой в събота като "победа на хуманизма".

Церемонията по награждаването се провежда в Стокхолм на 10 декември - годишнината от смъртта на Алфред Нобел, човекът, който създава фонда.

Там кралят на Швеция почита лауреати по медицина, физика, литература и икономика. Церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир се провежда същия ден в норвежката столица Осло.

В съобщението си в събота Нобеловата фондация защити предишното си решение, като каза „Важно и правилно е да достигнем колкото е възможно по-широко с ценностите и посланията, които Нобеловата награда представлява – например чрез миналогодишното ясно политическо послание с наградата за мир, присъдена на борци за правата на човека от Русия и Беларус, както и на украинци, които работят с документирането на руски военни престъпления".

Но той призна, че реакцията е "засенчила това съобщение".

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР