Война, мир, Путин, Украйна, газ и диверсификация са част от

...
Война, мир, Путин, Украйна, газ и диверсификация са част от
Коментари Харесай

Думи на година: Война, мир, Путин, Украйна , газ

Война, мир, Путин, Украйна, газ и диверсификация са част от думите, които българите откроиха като част от 30-те най-характерни за 2022 година в акцията " Думи на годината ".

Днес завърши първият стадий от акцията, която е проведена от платформата " Как се написа ".

" Прави усещане, че през предходната година имаше повече думи, които бяха метафорични. Имаше словотворчество. Тази година към момента сме потънали в обстановката, в нейната буквалност и не можем да се откъснем от там ", споделя пред  Доротея Николова.

Според езиковеда доцент Анелия Петкова зад определените от българите думи има разумно пояснение. " Защото те носят боязън. Мирът ние, човечеството, го имаме за даденост. Когато се появи думата война, когато аз я чух персонално за първи път, психическият стрес беше голям ", показва тя.

Но наред с инфлацията и диверсификацията, войната открои и друга значима дума. " Доброволци ! Доброволците пък са другата страна на монетата на бедите, които ни се случват ", разяснява Николова.

А на улицата, с изключение на с резултата от войната, доста от хората асоциираха миналите 12 месеца с ковид.

Целта на акцията " Думи на годината " е да предизвика публичен спор.

 Стопкадър: Нова тв

" Къса ли е паметта на българина? Не единствено че е къса, само че за жалост, ние не си даваме сметка, че всичко, което ни се случва, остава в нас и ни връхлита след това ", счита Николова.

" Не може днешният свят да бъде осмислен, в случай че не се върнем обратно " , показва доцент Петкова.

Във втория стадий на акцията жури ще отсее 10 от думите, класирани в топ 30. Коя от тях ще победи като дума на годината ще се дефинира с анкета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР