Вотът през април може да се окаже поредният халосен опит

...
Вотът през април може да се окаже поредният халосен опит
Коментари Харесай

Нови избори наесен, но трудно - 2 в 1

Вотът през април може да се окаже следващият халосен опит за образуване на постоянен кабинет. Според всички социологически изследвания обстановката в новия парламент ще бъде патова и някой надали може да разчита на устойчиво съдружно болшинство.

Припомняме, че организациите дават еднакъв резултат по към 20% за първите двама в лицето на ГЕРБ-СДС и Доброто.  Сред политиците към този момент непосредствено и даже обществено се приказва за нови избори 2 в 1 през есента, когато е постоянният локален избор.

Основният проблем при този процес на събитията е, че това ще бъде доста мъчно от техническа позиция. Напомняме, че през 2021 година у нас към този момент имаше избори 2 в 1 – постоянни за президентска двойка и предварителни за 47-то Народно събрание, което беше доста по-лесно за реализиране - единствено 2 листата, освен това единствено с машинен избор и с елементарни единични протоколи.

Сега основните борби ще бъдат в огромните градове и най-много в столицата. Местният там самичък по себе си е комплициран, защото в София, Пловдив и Варна има 3 типа бюлетини, а на някои места и по 4 типа – за кмет на града, за общински съвет, за районни кметове, а някъде и за локален кмет. В границата на тези градове има десетки села.

Всичко това би трябвало да се комбинира с парламентарния избор. Изпълнението даже не е толкоз мъчно за гласоподавателите, що се касае за членовете на комисиите. Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че след последните ремонти в ИК и решението на ЦИК ще има няколко типа протоколи, които ще отразяват настрана вота на хартия и на машина. Така в огромните градове броят им може да надмине 10. Обработката на подобен размер протоколи сигурно ще забави самото гласоподаване и резултатите от комисиите и националните.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР