Вотът на 14 ноември счупи антирекорда по ниска избирателна активност

...
Вотът на 14 ноември счупи антирекорда по ниска избирателна активност
Коментари Харесай

Вотът роди 3 сценария за кабинет: Логичен, утопичен и первер...

Вотът на 14 ноември счупи антирекорда по ниска изборна интензивност и сподели, че на българите им писна да ги разкарват до урните. Три пъти в рамката на година да се чудиш по какъв начин да избереш по-малкото зло в действителност е повече от уморително. Сега всички партии и обединения, които влязоха в новия парламент, се кълнат, че най-сетне и непременно би трябвало да се сформира постоянно държавно управление. Мисията обаче по никакъв начин не наподобява лесна при обрисувалото се систематизиране на силите, което ненапълно е под въпрос до окончателното броене на протоколите. Все отново, може да се очертаят три вероятни сюжета.

Най-логичният: ПП+ДБ+ИТН с поддръжка от Българска социалистическа партия

При тази догадка " Продължаваме промяната " като победител взима първия мандат и съумява да уговори " Демократична България " и " ИТН " да сглобят кабинет, който да се преглътне и поддържа също от Българска социалистическа партия. Без левицата сметката не излиза, тъй като трите партии на митинга имат общо към 110 депутати. Поне това планува организация " Галъп ", която през вчерашния ден първа хвана, че Политическа партия измества ГЕРБ-СДС на върха. Тяхната прогноза дава 69 места за партията на Кирил Петков и Асен Василев, ГЕРБ- Съюз на демократичните сили взимат 60, Движение за права и свободи - 30, Българска социалистическа партия - 27, " ИТН " - 24, " Демократична България " - 17, " Възраждане " - 13.

Ако социалистите дадат своите 27 гласа, евентуално против някои обществени претенции, кабинетът на смяната ще си обезпечи удобна поддръжка от 137 депутати. Рискът в тази настройка е откровената злост на Има Такъв Народ към Политическа партия и изключително към Кирил Петков. Не е е ясно и какво ще изиска Българска социалистическа партия, която драпа за публично самопризнание след унижението да изпадне от челната тройка. При Корнелия Нинова обаче социалистите изкараха прекомерно дълго на диета отвън властта и в този момент надали ще рискуват да изтърван своя късмет. От своя страна " Продължаваме промяната " към този момент заявиха, че са подготвени на взаимни отстъпки с всички други партии в новия парламент, изключвайки ГЕРБ и Движение за права и свободи. Не е ясно обаче дали това планува и прежалването на премиерския пост за Кирил Петков. Дори това да се случи, Политическа партия ще кара влака на този най-вероятен кабинет, имайки зад тила си и подкаралият втори мандат като президент Румен Радев. Шансовете сходен вид да се случи може да се оценят с към 50% възможност.

Утопичен сюжет: Политическа партия и Демократична България вършат кабинет на малцинството с пай небосвод, разчитайки на поддръжка от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, даже и на ГЕРБ и " Възраждане "

При този вид обещалите да създадат и невъзможното в името на сформирането на постоянно държавно управление Кирил Петков и Асен Василев ще бъдат принудени да играят по свирката на другите, което бързо ще изтърка имиджа им на смели реформатори. " Демократична България " също рискува така и така клюмналия си рейтинг, приемайки да бъде патерица в толкоз нестабилна структура. Опитните партии на статуквото пък драговолно ще оферират клопки на " кабинета на смяната ", доказвайки, че харвардците и хората на Христо Иванов са импотентни като управленци. Заради описаните опасности този сюжет има не повече от 15% възможност да се случи.

Перверзен сюжет: ГЕРБ се прегръща с Българска социалистическа партия, а Движение за права и свободи ги крепи откъм гърба за нова Тройна коалиция

Засега единствено Движение за права и свободи няма срещу да договаря с всички останали партии в новия парламент. ГЕРБ-СДС също показват, че като най-опитни в ръководството са необятно скроени. Даже са подготвени да преглътнат министър председател с профила на Лозан Панов. За разлика от тях Българска социалистическа партия се държи протестърски и обществено отхвърля достлук с придвижването на Карадайъ и партията на Борисов. Поне до момента в който вървят договарянията с Политическа партия. Трите обединения на статуквото обаче са най-обиграни и постоянно са в положение да потвърдят, че в политиката няма неуместни обединения и всичко е допустимо. Особено, когато на хоризонта са милиардите от Плана за възобновяване, който от множеството родни политици се приема като следващата скица за асимилиране. ГЕРБ несъмнено към този момент са наясно по какъв начин да потърсят път към завръщане във властта, в случай че Политическа партия се провали с първия мандат и рулетката се завърти към тях. Борисов има славата на добър съблазнител, а и Българска социалистическа партия не са чак толкоз сложна младоженка. Движение за права и свободи най-добре им знае чалъма, в случай че хвърлим взор обратно. А и като обществена партия левицата може да разгласи, че неин приоритет е да има постоянно държавно управление, което да одобри бюджет и да даде сигурност и успокоение на хората през зимата. Разбира се, неуместната сега скица за общо ръководство, може да бъде маскирана и опакована в подобаващ целофан. Призивите ГЕРБ и Българска социалистическа партия да се обединят по немски модел се чуват от дълго време, изключително от огладнелите " червени барони ". Надпартиен кабинет на националното избавление пък е остаряла мантра на Движение за права и свободи. Затова и този сюжет заслужава най-малко 10% късмет да се сбъдне.

Ако и трите разказани нагоре версии ударят на камък, на хоризонта изплуват следващите предварителни избори. Това към този момент в действителност ще бъде призрачен сън за множеството българи в разгара на коронавирус пандемията и скока на цените. От подобен процес би трябвало да се тормозят доста и сегашните политически играчи. Много елементарно апатията и отчаянието от безмислените избори може да родят нов избавител, който да опустоши всичко.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР