Восъчните фигури на Климент, Наум и Ангеларий посрещат в уникална

...
Восъчните фигури на Климент, Наум и Ангеларий посрещат в уникална
Коментари Харесай

Дворът на кирилицата обединява над 80 творци от цял свят

 Восъчните фигури на Климент, Наум и Ангеларий посрещат в неповторима Крепост Восъчните фигури на Климент, Наум и Ангеларий посрещат в неповторима Крепост
Има едно място в България, което ни демонстрира обединени народите от целия свят – Дворът на кирилицата в първата българска столица Плиска. Такава е била концепцията на неговият основател арменецът Карен Алексанян и към този момент четвърта година малко по малко я осъществя. Какво сплотява християни, мюсюлмани, будисти, езичници? Кирилицата, основана в България от българи! Затова след неповторимия каменен буквар с паметници на 30-те букви, след паметниците на Светите братя Кирил и Методий и на Св.Цар Борис I Покръстителя, в Двора на кирилицата към този момент расне Алея на писателите. Първи в света мавзолей на художествената литература, сътворена на кирилица. Тя ще увековечи повече от 80 създатели – чест и горделивост за националните си култури.
Днес, на 11 май, когато цялата православна общественост уважава Св.Св.Кирил и Методий, тук се открива бюст-паметник на великия Алеко Константинов. Ликът на Щастливеца е изваян от надарените ръце на Вежди Рашидов. В основата на постамента ще бъде вградена пръст от родното му място в Свищов. Откриването съответствува с гибелта на Алеко, който е убит след тържественото отбелязване на празника преди 121 година Това споделя Карен Алексанян и в случай че отидете в Двора на кирилицата, няма да ви спести нито един подробност от българската история и просвета. Обича да е екскурзовод на любознателни.
 Хан Аспарух и още български владетели посрещат посетителите на второто равнище на цитаделата Хан Аспарух и още български владетели посрещат посетителите на второто равнище на цитаделата
Началото на Алеята е сложено в Деня на националните будители м.г. с бюста на Пейо Яворов, изваян от пловдивския ваятел Аршак Тжикян. На 25 ноември, когато почитаме паметта на Св.Климент Охридски, Алеята продължи патриархът на българската литература Иван Вазов. Негов занаятчия е Борис Борисов. На 1 март в навечерието на Освобождението поетът на българската независимост Христо Ботев зае достойното си място. Забележителният ваятел Георги Чапкънов-Чапа е основателят му. На 6 март Алеята порасна с бюстовете на съветските класици Александър Пушкин, Фьодор Достоевски, Сергей Есенин и основоположникът на осетинската литература Коста Хетагуров. Лично министърът на културата на Северна Осетия Чермен Дудаев и скулптора Ибрагим Хаев пристигнаха за тържеството в Плиска.

Скоро в Алеята на писателите ще могат да се видят още международно значими съветски писатели – Гогол, Чехов, Горки, Лев Толстой, Иван Тургенев, Иван Крылов. Скулптори към този момент създават паметниците по поръчка и финансиране от Двора на кирилицата. Лично Зураб Церетели, президент на Руската художествена академия, ще пресъздаде съветския драматург, стихотворец и посланик Александър Грибоедов.
 В Алеята на писателите на 11 май откриват бюст на Алеко Константинов В Алеята на писателите на 11 май откриват бюст на Алеко Константинов
Българските бюстове в Алеята ще са най-вече, поверени са на 20 скулптори. По Паисий Хилендарски към този момент работи Вежди Рашидов, следва до 19 юни да бъдат приключени и Гео Милев, Смирненски, Петко Славейков и Йордан Йовков. Последният ще бъдат дело на цененият в Холивуд Евгени Воденичаров. Александър Хайтов е приел да създаде паметника на татко си Николай Хайтов.

Алеята ще споделя и за писатели от Сърбия, Беларус, Украйна, Румъния, Хърватия, Черна Гора. За създатели от чувашите, за аварец, даргинец, лезгин, лакец, чеченец. Ще бъдат почетени и калмики, и буряти, които са будисти. Целта е народностите, които употребяват или са писали преди време на кирилица, без значение от числеността им, да имат свои представители в Алеята на писателите и да създадем облика на огромното кирилско семейство, в което и огромните, и дребните общности имат почтено място, споделя Алексанян. Затова ще бъдат показани и малочислените ханти и манси.

Най-голямата наслада за него е, че международно известни създатели от кирилския свят са съпричастни с идеята. Така Алеята ще се трансформира и в самобитна скулптурна школа.

Почитта към създателите от разнообразни нации и религии ще разпространява България и първопрестолна Плиска. Вярвам и, че всички нации ще са признателни на България, освен за основаването на писмеността, само че и поради обстоятелството, че български музей е увековечил класиците им, споделя Арексанян.
 Карен Алексанян Карен Алексанян
Инициаторът:
Миналото постоянно ме е привличало. С времето от ден на ден ме увличаше историята на основаването на кирилицата и желаех да схвана по какъв начин се е трансформирала в книжовност на толкоз доста хора по света. От 20 година съм в България, имам другари от разнообразни националности и ми е забавно по какъв начин се пресичат културите ни, от какво се дефинират полезностите ни. Когато пристигнах за първи път в Плиска, усетих магическо влияние. Представих си величието на тази антична християнска столица, в която са се случвали събития с въздействие върху живота в целия европейски свят. През IX век Голямата базилика е била най-големият храм в Европа, Плиска се е простирала на 23 кв.км, а Рим е заемал 14 кв.км., Константинопол – 17. И най-вълнуващото е, че някъде тук е родена кирилицата и осем български светци вземат участие в основаването й. Затова желаех да оживя мястото, откъдето са тръгнали кирилските букви към света. Посветих този културен отбор на паметта на майка ми, учител по литература, поради всичко, на което ме е научила.

Двор на кирилицата, гр. Плиска – тел.: 0897 949 718
, e-mail: [email protected]

Работно време: всеки ден 09 – 18 часа
Снимки и екскурзовод – гратис
Вход – 8 лева
възпитаници и пенсионери – 4 лева
деца до 7 година гратис
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР