Вопке Хукстра все още не е потвърден като нов комисар

...
Вопке Хукстра все още не е потвърден като нов комисар
Коментари Харесай

ЕП не хареса изслушването на кандидата за нов комисар за климата

Вопке Хукстра към момента не е доказан като нов комисар на Европейски Съюз по въпросите на климата след неубедително чуване в Европейския парламент през вчерашния ден, оповестява " Юроактив ".

Дясноцентристкият реакционер беше наясно, че ще се сблъска с въпроси от Народното събрание по отношение на " комерсиалните позиции ", които е заемал в петролната компания " Шел " преди двадесет години. Отделно, петиция, предупреждаваща за заплахите от назначението му, събра 100 000 подписа.

Хукстра се нуждаеше от поддръжката на най-малко четири политически групи, с цел да завоюва публично утвърждение на пленарната асамблея на Народното събрание в четвъртък.
 Нидерландия предлага външния си министър за еврокомисар
Нидерландия предлага външния си министър за еврокомисар

Хьокстра е финансов министър от 2017 година до началото на 2022 година,

" Можем да го създадем ", даде обещание той в края на 15-минутната си встъпителна тирада, поставяйки кандидатурата си върху платформата на политическата " последователност ", " упоритост " и " обсег ".

След часове разискване обаче полемиките бяха прекъснати.

" Координаторите на комисията по околна среда преди малко взеха решение да преустановят окончателното си решение по отношение на номинацията на еврокомисаря по климата Вопке Хукстра до на следващия ден следобяд ", съобщи след вчерашното съвещание френският евродепутат Паскал Канфин, който ръководи парламентарната комисия по околна среда.

Решението за Хукстра би трябвало да бъде взето през днешния ден следобяд след чуване на социалдемократа Марош Шефчович, който е номиниран да поеме работата по съгласуване на цялостната зелена политика на Европейски Съюз.

Преди гласуването Канфин съобщи, че вземането на двете решения по едно и също време е метод за противоположните политически групи да се уверят, че претендентът на противника им ще бъде утвърден единствено при утвърждението и на техния личен претендент. И двамата се нуждаят от поддръжка от 2/3 от комисията, с цел да бъдат доказани.
 В Европейски Съюз се договориха за климатичен закон за понижаване на излъчванията
В Европейски Съюз се договориха за климатичен закон за понижаване на излъчванията

Закон за понижаване на излъчванията на парникови газове с минимум 55%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР