Volvo Cars ще бъде първият производител на автомобили, който прилага

...
Volvo Cars ще бъде първият производител на автомобили, който прилага
Коментари Харесай

Volvo Cars въвежда проследяване веригата за доставки на кобалт, използван в акумулаторите на своите електрически автомобили

Volvo Cars ще бъде първият производител на коли, който ползва на международно равнище проследяемост на кобалта, употребен в батериите му, посредством проследвяване на веригата за доставки. Заявлението пристигна директно след формалното показване на първия напълно електромобил на компанията – Volvo XC40 Recharge.

Едно от главните провокации, свързанo с устойчивото развиване, пред коeто са изправени производителите на коли, е следенето на суровините, които се употребяват при производството на литиево-йонни акумулатори, като кобалта.

Volvo Cars се ангажира с това, като подсигурява, че клиентите могат да ръководят електрифицирани Volvo коли, знаейки, че материалът за батериите е придобит отговорно.

Технологията за следене на веригата за доставки основава транспарантна и надеждна мрежа за шерване на данни, доста покачва прозрачността на процеса за доставки на първични материали, защото информацията за произхода на материала не може да бъде изменена неусетно.



Volvo Cars реализира съглашение със своите два международни доставчика на акумулатори - CATL от Китай и LG Chem от Южна Корея. Също по този начин, от тази година компанията се контракти и с водещите софтуерни компании за следене на веригата за доставки, които да се грижат за използването на проследяемост на кобалта.

Технологичните компании Circulor и Oracle употребяват blockchain технологията в цялата верига за доставки на CATL, след сполучливия старт по-рано това лято. А мрежата Sourcing Blockchain (RSBN), дружно със експертите от RCS Global и IBM се занимават с внедряването технологията в доставката на LG Chem веригата.

„ Винаги сме се заели с етичната доставка на нашите първични материали. “, споделя Мартина Букхаузер, началник на отдела за публични поръчки на Volvo Cars.



„ С blockchain технологията можем да създадем идната стъпка към обезпечаване на цялостна проследяемост на нашия развой по доставки и минимизиране на всички опасности, с помощта на тясното си съдействие с нашите снабдители. “

Blockchain съставлява цифрова книга, съдържаща лист от записи, свързани между тях посредством криптография. В рамките на веригите за доставка технологията основава записи на транзакции, които не могат да бъдат изменени, като в същото време ползва общ набор от правила за това, какви данни могат да бъдат записвани.

Това разрешава на участниците да ревизират и одитират свободно транзакциите си.

В съответния случай данните в blockchain включват произхода на кобалта, информация като тегло и размер, верига на настойничество и данни, потвърждаващи, че дейностите на участниците са в сходство с условията за доставки на OECD*. Този метод оказва помощ да се сътвори доверие сред участниците по веригата на доставки.

През миналия месец Volvo Cars показа XC40 Recharge. Това е първият автомобил от идната серия на Volvo от напълно електрически коли Recharge. До 2025 година компанията чака половината от световните ѝ продажби да се състоят от напълно електрически коли, а останалите от хибридни.

По време на формалното показване на Volvo XC40 Recharge шведския премиум бранд изложи амбициозния си проект във връзка с климата.

Той включва коренно понижаване на въглеродните излъчвания на Volvo колите с 40% до 2025 година. Освен това Volvo Cars поема ангажимент да развива етичен бизнес, обвързван с всички процеси, които компанията прави, включително и контактите с снабдители.

CATL и LG Chem са известни производители на акумулатори с дълга и сполучлива история в доставката на литиево-йонни акумулатори за международната автомобилна промишленост. Те извършват прецизните насоки на Volvo Cars за софтуерно водачество, виновни процеси, свързани с доставки, понижаване на въглеродните излъчвания и конкурентни модели за разноски.

Споразуменията сред Volvo Cars, CATL и LG Chem обгръщат доставката на акумулатори за идващото десетилетие по отношение на моделите от последващо потомство на Volvo и Polestar, в това число за XC40 Recharge.

OECD е организация за икономическо съдействие и развиване, което дава подробни рекомендации, за съдействие на фирмите да съблюдават правата на индивида и да избегнат спорове поради своите решения и практики за закупуване на първични материали. Ръководството на OECD за надлежна инспекция на виновните вериги за доставки на първични материали от засегнатите от спорове и рискови региони е с световен обсег и се ползва за всички суровинни вериги за доставки.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР