Волос - крайбрежният град, който всяко лято се радва на

...
Волос - крайбрежният град, който всяко лято се радва на
Коментари Харесай

За страха от водното бедствие във Волос - разказ на един гръцки студент в София

Волос - крайбрежният град, който всяко лято се радва на хиляди туристи, този сезон посрещна разрушителния конфликт на огъня и водата. Водното злополучие обаче се повтори тази нощ, а поради пороите полицията забрани напредването в града. Каква е обстановката в града - споделя на един студент в София, който живее със боязън и паника за фамилията и приятелите си във Волос.

Ахилеас учи медицина и работи в България, само че сърцето му е във Волос. Страшната покруса застигна родния му град за повторно.

Жителите на Волос получиха през последните дни нови известия с предизвестие за надвиснала опасност. Благодарение на модерната система за уведомяване в страната, хората са били известени в точния момент, че се задава нова стихия - Елиас.



Ахилеас, гражданин на Волос: " Как единствено поради едно известие да изоставят всичко, което са градили с години. Разбирам ги. Въпреки, че имаше смъртни случаи тъкмо заради тази причина - хората отказваха да изоставен домовете си. "

По-малко от месец след огромната покруса - коритото на реката, пресичаща Волос не е било почистено изцяло. И нощес поради поройния дъжд, тя още веднъж е заляла улици и е наводнила здания. Ахилеас споделя, че майка му и татко му са се качили на четвъртия етаж на постройката, в която живеят, до момента в който бурята отмине. Той не стопира да се тревожи за тях:

" Много е ужасно. Хората се опасяват какво следва, макар че множеството си мислят, че са изгубили всичко. Нямаме питейна вода. Водата става единствено да си измиеш съдовете. Дори не можеш да се изкъпеш. На доста места няма и електричество, а без него хората не могат да живеят и да работят обикновено. "

Улиците, на които е израснал, към този момент не са същите. Наводнението потопи спомените му, които в този момент би трябвало да бъдат извадени от тинята.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Ахилеас, гражданин на Волос: " Някои места в моя квартал бяха изцяло разрушени. Имам фотоси с мои другари от детството, на които си играем на същите тези места, които сега са унищожени. Не знам дали ще бъдат оправени скоро. "

Алихеас се надява когато види Волос още веднъж, обичаният му град да се е съвзел от нещастието.

Автор: Ния Прелджич, стажант-репортер
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР