Володимир Зеленски поиска от САЩ да осигурят на страната му

...
Володимир Зеленски поиска от САЩ да осигурят на страната му
Коментари Харесай

Зеленски настоял американските сенатори да му осигурят руски самолети

Володимир Зеленски изиска от Съединени американски щати да обезпечат на страната му бойни самолети съветско произвеждане, както и да бъде наложено ембарго на петрола от Русия. Руската войска на собствен ред възобнови офанзивите към югоизточния украински град Мариупол.

Украинският президент Володимир Зеленски насочи през днешния ден " обезверена молба " до американски сенатори Украйна да получи самолети съветско произвеждане, заяви водачът на болшинството в долната камара на американския Конгрес Чък Шумър, съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Тези самолети са доста нужни. И аз ще направя всичко по силите си, с цел да оказа помощ на администрацията да улесни прехвърлянето им, сподели Шумър в изказване.

Преди дни украинските Военновъздушни сили оповестиха във Facebook, че ще получат общо 70 изтребителя от България (30 самолета), Словакия (12) и Полша (28). България и Полша побързаха да разгласят, че няма да изпращат бойни самолети в Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на собствен ред сподели, че Алиансът е взаимен с Украйна, само че не е част от спора и алиансът няма да изпрати нито военни елементи, нито изтребители в украинското въздушно пространство.

По време на тазсутрешния си диалог по видеовръзка с американски сенатори Зеленски разкритикува решението да не се постанова неразрешена за полети зона над Украйна, целяща да се обезпечи отбрана за украинския народ, съобщи Фокс нюз.

НАТО като алианс и обособени страни членки, включително Съединени американски щати, към този момент оповестиха, че са изрично срещу настояването на Зеленски, тъй като оповестяването на такава зона би означавало натовски самолети да наблюдават за съблюдаване на възбраната и да влязат в пердах с съветски.

Фокс нюз заяви още, базирайки се на източник от Сената, че президентът на Украйна е изискал снабдяване на още самолети и е настоял потреблението на " Виза " и " Мастъркард " в Русия да бъде прекратено.

Зеленски е споделил на американските сенатори, че на съветския нефт би трябвало да бъде наложено ембарго и че в случай че глобите са били наложени преди месеци, в този момент " нямаше да има война ".

Руската войска в това време възобнови офанзивата в украинския град Мариупол, откакто бе отсрочена евакуацията на цивилни от два обсадени града в Югоизточна Украйна, измежду които и самият Мариупол, съобщи Франс прес, като се базира на известие на представителя на съветското министерство на защитата Игор Конашенков.

" Заради нежеланието на украинската страна да повлияе на националистите или да удължи прекратяването на огъня, офанзивните интервенции бяха възобновени в 18 ч. московско време ", споделя Конашенков във видеоизявление, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Същевременно Михайло Подоляк, консултант в канцеларията на украинския президент Волидимир Зеленски, съобщи, че третият кръг от руско-украинските договаряния ще се организира в идните ден-два, написа украинското издание " Страна ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР