Володимир Зеленски обсъди сигурността с канадския премиер Джъстин Трюдо по

...
Володимир Зеленски обсъди сигурността с канадския премиер Джъстин Трюдо по
Коментари Харесай

Зеленски благодари на Трюдо за помощта на Канада

Володимир Зеленски разиска сигурността с канадския министър председател Джъстин Трюдо по време на телефонен диалог, написа украинският президент във Фейсбук.

Зеленски е уведомил Трюдо за съветските офанзиви в новогодишната нощ, които бяха ориентирани към няколко района в Украйна.

Той означи, че противовъздушната защита е съумяла да смъкна над 80 дрона в новогодишната нощ и благодари на канадския министър председател за помощта при отбраната на украинското небе и даването на системи и ракети NASAMS.

С взор към близкото бъдеще двамата водачи се договориха да стартират двустранен разговор по отношение на гаранциите за сигурност и разискаха подготовката за четвъртата среща на съветниците от Формулата на мира в Давос, Швейцария, в края на януари.

Украинският държавен глава благодари на Канада за поетия ангажимент да продължи военната и фискалната поддръжка през тази година.

Канада беше един от главните поддръжници на Украйна и през 2023 година обезпечи 1,8 милиарда $ за държавния бюджет на страната. От началото на пълномащабната инвазия на Русия Отава е предоставила близо 2 милиарда $ военна помощ на Киев, а комбинираната помощ, обхващаща филантропична и финансова поддръжка, надвишава 7,5 милиарда $.

Русия нападна Украйна с 90 безпилотни самолета " Шахед " през нощта на 1 януари, като нанесе вреди на инфраструктурата и жилищните здания. Нападенията продължиха и вечерта на Нова година, като убиха няколко души в Сумска област и най-малко един в Херсонска област./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР