Volkswagen и други автомобилни производители рискуват да нарушат правилата на ...

Volkswagen и други автомобилни производители рискуват да нарушат правилата на

Серия съдебни искове заплашва Volkswagen след загуба на спор в Съда на ЕС

Volkswagen и други автомобилни производители рискуват да нарушат разпоредбите на Европейския съюз (ЕС) и да бъдат изправени пред серия от потребителски правосъдни искове, откакто висшият съд на блока съобщи, че потреблението на софтуерни технологии, предопределени да защищават автомобилните съставни елементи от щета при избрани температури, може да е нелегално, оповестява Bloomberg.

Съдът на Европейски Съюз постанови в четвъртък, че не съществува правно изключение за потреблението на програмен продукт, който трансформира данните за излъчванията на изгорели газове при колите въз основа на външната температура. Спорът е част от последствията от абсурда за манипулиране на данните за изгорелите газове, така наречен Дизелгейт, който коства на VW милиарди евро санкции. Решението отваря врата за евентуални правосъдни каузи за компенсации по контракти за продажба от страна на консуматори, закупили коли с сходен програмен продукт.

„ Софтуерът в дизеловите транспортни средства, който понижава успеваемостта на системата за надзор на излъчванията при естествени температури през по-голямата част от годината, съставлява неразрешено устройство “, показва Съдът на Европейски Съюз. „ Тъй като подобен проблем при транспортното средство не е нищожен, анулирането на контракт за продажба не е изключено “, излиза наяве още от решението на институцията.

Решението повдига въпроси за автопроизводителите в по-широк мащаб, които употребяват други софтуери. Функциите на мотора, известни като термопротектори - влияещи върху контрола на замърсяването, когато температурите са ниски, се употребяват в цялата промишленост за отбрана на съставените елементи.

„ Незначителни “ резултати

VW упорства, че потреблението на сходен хардуер е в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз, така като задачата му е да защищити мотора на автомобила от неочаквани и непредсказуеми повреди. Компанията не престава да твърди, че софтуерът е легален макар решението на съда.

Следвайки критериите, избрани от Съда на Европейски Съюз, „ термопротекторите, употребявани в колите на VW, остават възможни “, акцентира концернът. От компанията прибавят, че „ резултатите от решението върху VW затова са незначителни “ и „ гражданските искове ще продължат да бъдат несполучливи “.

Редица потребителски искове в Австрия за отменяне на контракти докара до решението на три съдилища да изискат повече изясненост от съдиите на Европейски Съюз по отношение на потреблението на сходни софтуерни устройства.

„ Това поставя завършек на причините на производителите на коли с дизелови мотори, а също и на немските управляващи, че тези софтуери служат за отбрана на моторите и са законни “, съобщи Петер Колба, ръководител на австрийската потребителска асоциация VSV. Групата ще продължи да предизвиква „ исковете против производителите на коли с дизелови мотори в немските съдилища “, добави той.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg