Volkswagen Group започва да строи първия си завод за батерии

...
Volkswagen Group започва да строи първия си завод за батерии
Коментари Харесай

Volkswagen с първи завод за батерии за електрически автомобили в Европа

Volkswagen Group стартира да строи първия си цех за акумулатори за електрически коли в Европа, като се чака да бъде последван и от други, съобщи ДПА.

Водещият немски автомобилостроител има намерение да наеме до 20 000 души в Европа в нова компания за акумулатори PowerCo и преглежда опцията да открие фабрики и в Северна Америка, заяви компанията.

Очакванията са PowerCo да генерира над 20 милиарда евро (20.3 милиарда долара) от годишни продажби до 2030 година, осведоми автомобилостроителят, откакто започва публично строителството на завода за акумулатори в Залцгитер, Централна Германия.

Според данни на работническия съвет към 5000 работни места ще бъдат основани в града в провинция Долна Саксония, където за Volkswagen към този момент работят съвсем 7000 души във към този момент съществуващия цех за мотори.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц и министър председателят на провинция Долна Саксония Щефан Вайл участваха на първата копка за новия цех.

PowerCo ще управлява по-голямата част от бизнеса с акумулатори на Volkswagen, в това число цялата верига на цената от закупуването на първични материали до производството и преработването, показва Българска телеграфна агенция.

Новият цех ще стартира производството на акумулатори за транспортни средства за всеобщия пазар през 2025 година, защото производството на коли с мотори с вътрешно горене ще се приключва последователно в дълготраен проект.

Заводът в Залцгитер би трябвало да може да създава акумулатори за половин милион електрически коли годишно. Другите фабрики, които се възнамерява да бъдат издигнати в Европа, ще имат сходни цели.

Наред със Залцгитер, PowerCo е избрал северния шведски град Шелефтьо и Валенсия в Испания за новите фабрики. Все още не е взето решение за останалите местоположения.

Германската компания обмисля и фабрики за акумулатори в Северна Америка и работи с производителя на акумулатори Gotion в Китай.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР