Волейболистът на Нефтохимик 2010 (Бургас) Илия Петков ще дебютира това

...
Волейболистът на Нефтохимик 2010 (Бургас) Илия Петков ще дебютира това
Коментари Харесай

Илия Петков: Превъзбуден съм, но това е нормално

Волейболистът на Нефтохимик 2010 (Бургас) Илия Петков ще дебютира това лято с екипа на националния тим. Играчът бе включен в групата на отбора за първия шампионат от Лигата на нациите, който ще се организира в края на месеца в Китай. Съперници на България са домакините, Съединени американски щати и Аржентина. Преди тръгване на България центърът даде изявление за BGvolleyball.com :

- Илия, с какво въодушевление заминаваш с националния тим. Как се чувстваш в отбора, има ли терзание в теб?
- Добре се усещам. Леко съм превъзбуден, само че мисля, че това е обикновено. Все отново това е първото ми пътешестване с мъжкия народен тим. До момента съм играл единствено в младежките гарнитури. Нямам самообладание за мачовете.

- Свикна ли с ситуацията в тима? Кой ти оказва помощ най-вече? Кой ти дава най-вече препоръки?
- С някои от момчетата се познавах, с други – не. Честно казано, нямахме доста време за сработка. От треньорския щаб доста ми оказват помощ. Приятно съм сюрпризиран.

- Какви са упованията ти за първия шампионат в Китай? Кой е най-силният противник в групата?
- Всички мачове ще са сложни. Имаме късмет да се преборим за няколко победи в Китай. Според мен, Съединени американски щати са най-сериозният съперник. След тях е Аржентина, който има добър състав, и най-после Китай, въпреки че и този тим не е за подценяване.

- Две са главните събития за националния тим това лято – Лигата на нациите и международното състезание. Ясно е, че вниманието ще е ориентирано към международното състезание, само че какви са упоритостите в Лигата на нациите?
- Акцентът в действителност е международното състезание. Повечето играчи с травми ще се опитат да се възстановят за него. Целта в Лигата ще е да продължим присъединяване си в шампионата.

- Преди години говорихме за класиране на финали на Световната лига, а в този момент задачата е да запазим мястото си. Амбициите като че ли не са толкоз високи. Защо?
- Нещата се трансформират. Отборът се подмладява. Има нови играчи. Има опитни играчи, които не са в тима. Има промени, които се отразяват. Макар че публиката е привикнала да побеждаваме.

- Капитанът на България Виктор Йосифов сподели, че младите идват неподготвени в националния тим и им липса дисциплинираност. Ти като представител на младото потомство по какъв начин би коментирал думите му?
- Мога да приказвам за себе се. За дисциплината мога да поспоря, само че за останалите неща съм склонен с него. Не са едно или две звената, които имат виновност. И от страна на треньорите, и от наша страна. И аз усещам, че може би не съм на 100 % квалифициран за нещата, които предстоят, и за националния тим. Виждаме по-опитните в тима и в действителност разликата с тях е осезаема.

- Как може да се промени това?
- Тренировки, опит, игрова рутина, всичко. Мисля, че ще се случат нещата, само че последователно.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР