Воеводите на настоящия етап не могат да кажат дали подкрепят

...
Воеводите на настоящия етап не могат да кажат дали подкрепят
Коментари Харесай

Войводите обмислят варианти за финансирането на партиите

Воеводите на сегашния стадий не могат да кажат дали поддържат или не предлагането от страна на ГЕРБ за понижаване на партийните дотации, защото първо би трябвало да го обсъдят в парламентарната група.

Проблемът е, че намаляването на партийните дотации дава отговор на публичните упования, само че не дава отговор от кое място се финансират партиите. Това съобщи Искрен Веселинов пред публицисти в коридорите на Народното събрание във връзка предлагането на премиера Бойко Борисов дотациите да бъдат понижени на 1 лев.

Той дефинира въпросът като много сериозен, защото партийната дотация в настоящия й размер е прекомерно огромна изключително за огромните партии, които нямат опция да изхарчат парите. Веселинов упорства предлагането за понижаване на държавната дотация да бъде обвързано с предложение за вероятните възможни източници на финансиране.

Според Веселинов държавното финансиране е по-правилният вид, само че и финансирането на глас е неуместно.

От Вътрешна македонска революционна организация стартират още веднъж концепцията си, при която да има таван на финансирането и всяка една партия да има едни и същи разноски и такива, които са присъщи за самата партия.

Депутатът посочи въпреки всичко, че сега не може да даде публично мнение, само че от Вътрешна македонска революционна организация са внесли предложение за горен таван, примерно от 3 или 5 милиона, за дотацията още в предходния мандат.

Той уточни, че би трябвало да има таван на получаваната дотация, откъдето би могло да се икономисват 2/3 от средствата, които се заплащат сега.

Веселинов акцентира, че в този дух дебатът би трябвало да бъде малко по-сериозен и по-задълбочен, само че значимото е да има нещо, което да бъде " работещо и читаво ", тъй като за популизма няма почивен ден.

" Никой не е имунизиран от популизъм ", посочи депутатът от Вътрешна македонска революционна организация.

Припомняме, че малко по-рано в коридорите на Народното събрание Пламен Христов от " Воля " съобщи, че те поддържат предлагането на премиера Борисов.

Миснистър-председатялт дойде в Народното събрание, с цел да внесе предложение за партийна дотация за 1 лева на глас.

Припомняме, преди дни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен период, с цел да поправи непозволено по-високите дотации, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която ревизира изнесената информация в Шоуто на Слави ", че партиите в действителност са получили не 11 на глас, а над 13 лева и че методиката на пресмятане на дотациите, в действителност опонира на закона. Шоуто на Слави се базира на получена от МФ информация, само че основният прокурор Сотир Цацаров незабавно се самосезира и разпореди инспекция.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и обединения - ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България, Обединени патриоти, Движение за права и свободи и " Воля " - погрешно са изплатени суми и в нарушаване на наредбите на член 25, член 26 и член 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От Българска социалистическа партия оповестиха, че са подготвени да върнат надвзетото, само че отхвърлиха всевъзможни други въпроси. Българска социалистическа партия желаеха и оставката на министър Горанов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР