Воеводи от Клуб “Традиция” произведоха залп с пушките и така

...
Воеводи от Клуб “Традиция” произведоха залп с пушките и така
Коментари Харесай

Залп на пушки, гайдари, 140-метров трибагреник и шествие на Трети март в Сливен

Воеводи от Клуб “Традиция” създадоха залп с пушките и по този начин сложиха началото на общоградското честване на Трети март в Сливен.

Пред постройката на общината 140 гайдари от Смолян, на възраст от 7 до 70 години, събраха многочислена аудитория с осъществяванията си. Официалната гала се организира на централния площад пред паметника на Хаджи Димитър.

С военни почести бе повдигнат националния байрак. Служение в памет на починалите герои извърши протосингелът на Сливенската митрополия отец Евгений Янакиев.

“Ние пазим в сърцата си героите и неумишлено се съпоставяме с тях. В дни като днешния всички се питаме можем ли да изминем пътя на Левски и Ботев. Дали сме почтени, притежаваме ли тяхната мощ и дух? Живеем във време, в което като че ли избираме лесните пътища, нееднократно се отхвърляме от започнатото, от време на време заставаме един против различен и забравяме предишното и смисъла на единството. На думи сме смели, само че сигурно делата са значими, макар компликациите по пътя. Дела, които да помнят и тези след нас. Българският народ в никакъв случай няма да не помни помощта на съветският народ. На император Александър II, на хилядите съветски генерали, офицери и бойци, които са воювали на територията на България. Много от тях са останали вечно в българската земя “, сподели пред сливенци кметът Стефан Радев. “Поклон пред предците ни, пред стотиците имена, измежду които и тези на Хаджи Димитър, Георги Раковски и Панайот Хитов, които ни демонстрират пътя към безсмъртието”, съобщи още кметът.

Венци и цветя бяха поднесени от народните представители Десислава Танева /ГЕРБ/ и Кольо Милев /БСП/, регионалния шеф Чавдар Божурски, представители на общинския съвет, на общински и държавни структури, от патриотични организации, десетки жители. От площада потегли шествие към паметника на Панайот Хитов, в чиято чета е хайдутствал Хаджи Димитър. Колоната поведоха 140 армейци. Те носеха на ръце 140-метров трикольор. Поклонението приключи пред паметника на Хитов.

В честванията на 140-годишнината от Освобождението се включиха стотици жители и доста посетители на Сливен.
 pametnik  zname  p_hitov  kmet  dscf2472
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР