Военновъздушните сили ще продължат да изпълняват конституционните си задължения и

...
Военновъздушните сили ще продължат да изпълняват конституционните си задължения и
Коментари Харесай

Командирът на ВВС: Няма риск България да остане без охрана на въздушното си пространство


Военновъздушните сили ще продължат да извършват конституционните си отговорности и не съществува риск България да остане без защита на въздушното си пространство. Това показва командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров в отговор на питане на Българска телеграфна агенция по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

В реалност Военновъздушни сили изпитват избрани усложнения, свързани с бъдещата поддръжка на военните въздухоплавателни средства, създадени в Русия, показва генерал-майор Димитър Петров, отчитайки лимитираните благоприятни условия за поддръжка на наличния авиационен парк, подбудени от комплицираната геополитическа среда за сигурност. Като съществена причина за усложненията той отбелязва предизвикването, обвързвано с обезпечаването на всички нужни за поддръжката на самолетите аварийни елементи и консумативи.

„ Министерството на защитата и командването на Военновъздушни сили са подхванали дейности, свързани с поддръжка на наличните бойни авиационни платформи, като се възнамерява потреблението на същите да продължи колкото е належащо до цялостното асимилиране на нова авиационна техника ", изяснява генерал-майор Димитър Петров.

„ Към момента защитата на въздушното пространство, включително и носенето на бойно дежурство са обезпечени и се прави без спиране от Военновъздушните сили на  България ", се отбелязва в отговор на въпроса на Българска телеграфна агенция какъв е рискът България да остане без лични бойни самолети, с които да охранява въздушното си пространство.

Българска телеграфна агенция изиска и информация за това какъв брой бойни самолета са в изправно положение да извършват бойно дежурство. В отговор от Военновъздушни сили показват, че този въпрос попада в лист с категории и информация, подлежаща на подредба като държавна загадка.

Темата за защитата на въздушното пространство беше повдигната и от президента Румен Радев на 14 октомври, когато одобри почетния часовой и отдаде респект пред Паметника на летеца във връзка Празника на авиацията и на Българските военновъздушни сили. Той съобщи, че на идните съвещания за образуване на държавно управление ще търси отговор на въпроса - какви решения оферират партиите за гарантиране на въздушния суверенитет на страната.

Преди дни служебният министър на защитата Димитър Стоянов разгласи, че Министерският съвет е взел решение за основаване на набирателна сметка по плана F-16, а при започване на ноември самолети Eurofighter от Военновъздушните сили на Кралство Испания ще идват у нас за взаимна задача с българските Военновъздушни сили по защитата на въздушното ни пространство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР