Военното правителство в Буркина Фасо експулсира трима френски дипломати по

...
Военното правителство в Буркина Фасо експулсира трима френски дипломати по
Коментари Харесай

Буркина Фасо експулсира трима френски дипломати за подривна дейност

Военното държавно управление в Буркина Фасо експулсира трима френски дипломати по обвиняване в подривна активност, съобщи външното министерство на африканската страна, представено от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Тримата представители на дипломатическата задача на Франция са оповестени за личност нон грата и имат разполагаем 48 часа да изоставен страната, написа в изказването, без да се показват повече детайлности за обвиняванията против дипломатите. 

Според неизвестен източник на Ройтерс те са били изгонени, защото са се срещали с представители на гражданското общество. 

Засега френското външно министерство не е коментирало случая. 

Буркина Фасо се ръководи от военна хунта, която пристигна на власт с прелом през 2022 година Оттогава настъпи раздор в връзките на Западноафриканската страна и някогашния ѝ колониален държател – Франция. Уагадугу изгони френските войски, накара Париж да отзове посланика си и приключи активността на някои френски медии, напомня Ройтерс.

Международни правозащитни организации упрекват хунтата в похищения против свободата на словото и заплашване на критици на властта. Същевременно Буркина Фасо продължава да се бори с рецесията в сигурността, провокирана от бойци, свързани с терористичните организации „ Ал Каида “ и „ Ислямска страна “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР