Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина, открита в

...
Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина, открита в
Коментари Харесай

Унищожиха мина в морето край Иракли

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина, открита в акваторията на Черно море през днешния ден, 24 януари. Това оповестиха от Военноморски сили за Varna24.bg. Сигналът за плаващ предмет наподобяващ морска мина е получен в Щаба на Военноморските сили в 17:05 часа на 23 януари 2023 година от Морския избавителен координационен център. Обекта е забелязан  на 14.8 морски благи източно от нос Кочан, от моторен транспортен съд, плаващ под украински байрак.

Хидрографската работа на Военноморски сили излъчи навигационно уведомление за заплаха от мини за известяван на корабите, плаващи в националните морски пространства.

След осъществени калкулации от специалисти в Щаба на Военноморски сили (скорост на вятър и морско течение) бе назначен регион на търсене, в който работят дежурният вертолет " Пантер “ от морската вертолетна авиобаза " Чайка “ и дежурният транспортен съд - базов миночистач " Прибой “, с пълководец капитан III сан Станислав Георгиев, от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Екипажът на вертолета открива обекта, дефинира го като мина и остава в региона до идване на дежурния транспортен съд.

На борда на базов миночистач " Прибой “ се намират военнослужещи от формированието за разузнаване и заличаване на невзривени бойни муниции с началник капитан III сан Петър Найденов. Военните експерти класифицираха мината като котвена, вид " Ям “, приведена в бойно състояние. В 14:40 ч. същата беше унищожена с следен гърмеж от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили не престават да поддържат подготвеност за противоминни дейности, с цел да обезпечат безвредно мореплаване в българските морски пространства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР