Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина, открита в

...
Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина, открита в
Коментари Харесай

Военнослужещи унищожиха плаваща мина


Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина, открита в акваторията на Черно море през днешния ден, 24 януари. Сигналът за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен в щаба на Военноморски сили в 17.05 часа през вчерашния ден от Морския избавителен координационен център. Това оповестиха от Министерството на защитата.

Обектът е видян на 14.8 морски благи източно от нос Кочан, от моторен транспортен съд, плаващ под украински байрак. Хидрографската работа на Военноморски сили е излъчила навигационно уведомление за заплаха от мини за известяван на корабите, плаващи в националните морски пространства.

След калкулации от специалисти в щаба на Военноморски сили (скорост на вятър и морско течение) е избран регион на търсене, в който работят дежурният вертолет „ Пантер “ от морската вертолетна авиобаза „ Чайка “ и дежурният транспортен съд - базов миночистач „ Прибой “, с пълководец капитан III сан Станислав Георгиев, от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Екипажът на вертолета локализира обекта, дефинира го като мина и остава в региона до идване на дежурния транспортен съд. На борда на базов миночистач „ Прибой “ военнослужещи от формированието за разузнаване и заличаване на невзривени бойни муниции с началник капитан III сан Петър Найденов класифицират мината като котвена, вид „ Ям “, приведена в бойно състояние. В 14:40 ч. боеприпасът е погубен с следен гърмеж от групата водолази - взривчици.

Военноморски сили поддържат подготвеност за противоминни дейности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР