Военноморските сили (ВМС) отпразнуваха тържествено 33-та годишнина от вдигането на

...
Военноморските сили (ВМС) отпразнуваха тържествено 33-та годишнина от вдигането на
Коментари Харесай

ВМС отпразнуваха 33 години от вдигането на флага на фрегатата „Смели“

Военноморските сили (ВМС) отпразнуваха тържествено 33-та годишнина от повдигането на флага на флота на фрегатата „ Смели “ от състава на Първи дивизион патрулни кораби, оповестиха през днешния ден от пресслужбата на Адмиралтейството във Варна. На празника командирът на дивизиона кап. I сан Борислав Великов награди военнослужещи от екипажа с пълководец кап. II сан Тихомир Труфчев за реализирани високи резултати през годината, прецизираха за Българска телеграфна агенция от Военноморски сили.

„ Смели “ е първата българска фрегата, влезнала в състава на Военноморски сили на Република България. Това е първият наш боен транспортен съд, взел участие в обучение с кораби на държави-членки на НАТО, както и в Черноморската група за военноморско съдействие BLACKSEAFOR. „ Смели “ е и първата фрегата на Военноморски сили, провела пукотевица със стационарен зенитно-ракетен комплекс. 

Корабът осъществя първото българско присъединяване във военноморска интервенция на НАТО - Active Еndeavour през 2004 година През последното десетилетие екипажът на фрегатата взе участие в доста национални и интернационалните военноморски учения. През 2020 година и 2021 година е включен в състава на Втората непрекъсната военноморска група на НАТО и в интервенцията за морска сигурност Sea Guardian в Средиземно море.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР