Военномедицинска академия (ВМА) организира информационна кампания за донорството пред най-голямата

...
Военномедицинска академия (ВМА) организира информационна кампания за донорството пред най-голямата
Коментари Харесай

Донорството-да спасиш живот след смъртта си/Видео/

Военномедицинска академия (ВМА) провежда осведомителна акция за донорството пред най-голямата мото организация в България Sofia Riders, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Рано сутринта в почивния ден десетки мотористи се стекоха на паркинга пред лечебното заведение, с цел да вземат присъединяване в самодейността и да изразят поддръжка.

Денят не е определен инцидентно – 13 октомври се отбелязва като Световен ден на донорството, в който се организират редица начинания, имащи за цел да разяснят на хората по какъв начин да вършат умишлен и осведомен избор, когато би трябвало да вземат решение дали да дарят органите си или тези на собствен непосредствен.

„ Идеята на този ден е да покаже на обществото какъв брой значим е този развой, какъв брой значим е той за напредъка на медицината и оздравяването на нуждаещи се пациенти.

Едни органи, които към този момент са ненужни на пациентите с мозъчна гибел, могат да спасят няколко човешки живота едновременно “, означи доцент Ивелин Такоров, началник на Клиниката по коремна хирургия и част от трансплантационните екипи на ВМА.

Той означи, че в България към този момент рутинно се правят трансплантации на черен дроб, бъбреци и сърце. Така, в най-хубавия случай, един донор може да избави цели четири човешки живота.

„ Обществото е приело тази концепция. Проблемът е учредителен, на равнище Агенция по трансплантация и реанимационни звена. Реално ние усещаме цялостната поддръжка на обществото в нашата активност “, счита той.

Според лекарите, макар че законът е добър, контролните механизми не са задоволително конкретизирани, което продължава да задържа страната на едни от последните места по брой осъществени трансплантации.

„ Трансплантациите са функционалности на донорството. Реално нашият екип има опция да удесетори трансплантациите, само че за това се нужни донори “, акцентира още доцент Такоров.

Ползите за обществото от донорството означи и доктор Сибила Маринова – шеф на отделението по „ Анестезиология и интензивно лекуване “ в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ и координатор по донорство за област Велико Търново.

„ Хората би трябвало да схванат, че мозъчната гибел е гибелта на индивида. Няма нищо по-благородно от това, в гибелта си, да дадеш вяра и да спасиш някой различен “, прикани тя.

За да поддържа акцията там беше и именитият вратар на ЦСКА Георги Велинов - Джони. Причината да го направи за него е персонална – преди 11 години му е осъществена сполучлива трансплантация на черен дроб и от този момент насам той коментира изгодите от донорството.

„ Има потребност от това и хората би трябвало да го схванат. Българинът постоянно си мисли, че на него това няма да му се случи, само че както виждате, може да се случи на всеки. Недай, Боже, да се случва, само че когато има опция, хората дано да го вършат. Един умира, само че дава живот на други хора “, приканва той. /БГНЕС

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР