Военномедицинска академия отбеляза 131 години от създаването си. В 10:00

...
Военномедицинска академия отбеляза 131 години от създаването си. В 10:00
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски за ВМА на 131: Чувство за гордост и изпълнен дълг!

Военномедицинска академия означи 131 години от основаването си.

В 10:00 ч. бяха поднесени венци пред паметника на починалите медицински чинове пред постройката на ВМА.

На събитието участваха началникът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов, служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, за.-министърът на защитата Теодора Генчовска, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на лечебни заведения и военни структури и други публични посетители.

 

С горделивост и възприятие за изпълнен дълг бих желал да заявя, че ВМА се намира в отлична кондиция и резервира трендовете от 2018 година, когато нямахме задължения.

2023 година ще посрещнем без задължения и със хранилища цялостни лекарства, които ще употребяваме идващите години.

 

Това споделя в своето одобрение началникът на ВМА блигаден военачалник проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на тържественото заседание в киносалона на Академията.

По думите му в случай че през 2014 година ДМС-то е било 8.5 млн. лева на годишна база, сега е 36 млн. лева И добави, че през годините е имало нарастване и на заплатите на лекарите.

96 млн. лева са доходи от здравната каса за предходната година. Разходите се усилиха, прекъснахме голям брой контракти, тъй като не могат да доставят на същите цени. 2 млн. лева загуби от енергоизточници. Сигурни сме, че можем да се оправим. Може да понижим равнището на упоритост на модернизиране на болничното заведение ни, само че няма да спрем този развой, означи проф. доктор Мутафчийски.

Относно кадровия състав, началникът на ВМА означи:

Без Вас и Вашия престиж ВМА остава единствено една постройка и купчина инсталация. Това, което успяхме да създадем през годините е да дадем ясна вероятност на нашите офицери.

 

Смело мога да заявя, че посрещаме този ден с горделивост и възприятие за изпълнен дълг. Защото съблюдаваме заветите на нашите основоположници.

 

И продължава: Ако се върнем обратно във времето, в една от първите изявления по въпросите на военната медицина от 1893 година " Няколко думи върху нашите военни лечебни заведения ", санитарният майор Игнат Барбар предлага столичната дивизионна болница " да е пример във всяко отношение ". Тази мисъл за образцово справяне с поставените задания не престава да съпътства историята на ВМА от основаването й до през днешния ден.

Доказахме го и продължаваме да го вършим, макар връхлитащите ни една след друга рецесии. В изискванията на актуалните провокации отчитаме финансова непоклатимост и липса на дългове; сполучлива стратегическа капиталова стратегия за възобновяване на клиники и инсталация и образование на военномедицински фрагменти.

 

Изживяхме извънредно тежки моменти. Бяхме на „ първа линия “, когато мнозина се опасяваха. Борбата беше до последно…, само че не се предадохме. През военните лечебни заведения минаха близо 10 хиляди инфектирани с коронавирусната зараза, а съгласно данните ние сме многопрофилната болница с най-нисък % на смъртност при тези пациенти.

Кризата с COVID-19 провокира големи разстройства, остави своя отпечатък във всички сфери на активност и в живота на всеки един от нас. Но и ни научи на доста.

Сега се борим с последствията от нея. Но с изключение на подготвеност през днешния ден, би трябвало да демонстрираме и подготвеност на следващия ден. Защото актуалните рецесии не познават граници. А ние като част от ВМА сме призвани постоянно да сме готови за провокациите!

ВМА постоянно е била вяра за хората. И различен път съм казвал, че нашата експертиза се явява като последна инстанция за хиляди пациенти, пренасочени от други лечебни заведения. ВМА обаче не би била тази вяра без Вас, сътрудници! Вие, които всеки денонощно „ ковете “ доверието на обществото към Академията.

 

Вие, които, макар бързите обороти, на които сме принудени да работим, продължавате да го вършиме със сърце! Защото сте призвани!

 

Днес е ден, в който да отдадем нашето самопризнание на всички началници на Академията. Имаме самочувствието да посрещнем днешния ден с гордо вдигната глава

Честит празник, сътрудници! Благодаря Ви за куража да следвате образеца на нашите предшественици. Вярвам, че ще останем все по този начин сплотени и единни против също толкоз неделимите провокации на актуалния свят!

 

Изненада за ВМА поднесе председателят на Народното събрание Вежди Рашидов.

" За мен специалността на лекаря е свята специалност. Не сте богове, само че Вие сте тези, които сте най-близо до Бога. С Вашите ръце можете да спасявате човешки животи. В такива моменти разбираме какъв брой сте значими и по какъв начин би трябвало да се отнасяме към лекарите. Нека, когато забележим лекар да минем с наведена глава, с почитание към тях, сподели ръководителят на Народното събрание.

Всяка година върша опити да оказа помощ, на който мога. Разбрах, че има потребност от нова инсталация за уши, нос, гърло за деца. Днес ще подпишем контракт за подаяние да закупим тази инсталация, тъй като нашите деца би трябвало да бъдат живи и здрави. Още на следващия ден ще бъдат преведени парите. Ще бъда благополучен в случай че спасим най-малко няколко детски живота. На добър час!, добави Рашидов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова акцентира, че през днешния ден е празник и за столицата, тъй като ВМА е институция, към която се обръщат жителите на София. По думите и Академията е измежду лечебните заведения ползващи се с най-голямо доверие. Тя благодари на лекарите, които всеки ден избавят човешки животи.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР