Военно-политическата подкрепа на Москва за Дамаск остава непромененаПоследният американски удар

...
Военно-политическата подкрепа на Москва за Дамаск остава непромененаПоследният американски удар
Коментари Харесай

САЩ и Израел в Сирия: в чуждата земя грабители

Военно-политическата поддръжка на Москва за Дамаск остава непроменена

Последният американски удар на територията на Сирия нарушава нейния суверенитет и интернационалното право и заплашва ескалация в района, сподели съветският непрекъснат представител в организацията Василий Небензя на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации:

„ На 26 октомври американските сили нападнаха две цели покрай град Абу Камал. Подобни нелегитимни дейности на Вашингтон не са нищо повече от жестоко нарушаване на сирийския суверенитет и интернационалното право...

В подтекста на внезапно изостряне на обстановката в зоната на палестинско-израелския спор сходни силови дейности са изпълнени с извънредно рискови последствия, защото могат да предизвикат въоръжена ескалация в целия район. Това не би трябвало да се позволява при никакви условия. ”

Дипломатът явно координира сходни чувствителни изказвания посредством формалните управляващи. Така че това предизвестие към Съединени американски щати безспорно отразява гледната точка на съветското управление за протичащото се в и към Сирия. Нещо повече, това изказване на непрекъснатия представител на Русия в Организация на обединените нации е ясно планувано и обвързано с главната наклонност в развиването на обстановката в района на Близкия изток.

Много преди сегашния кръг на палестинско-израелската борба, писахме, че американската окупация на част от сирийска територия, която в действителност подхранва експанзията против тази страна, е непрекъсната опасност за сигурността на Сирия и нейния народ.

Красноречиво удостоверение за това беше неотдавнашната кървава терористична офанзива в Хомс, където по време на церемонията по дипломирането в офицерското учебно заведение, дронове нападнаха роднините на военни, събрани за празника, убивайки към 100 души и ранявайки към триста.

В Сирия доста добре знаят кой тъкмо стои зад такива всеобщи терористични актове и чия ръка управлява тези убийци. В продължение на няколко години задгранични медии разгласиха информация, че американските военни бази в Сирия служат като леговище и подготвителен лагер за терористите.

Така да вземем за пример преди няколко години турският вестник Yeni Şafak заяви за залавянето от американски бойци на водача на неразрешената в Русия терористична формация " Ислямска страна " Абу Бакр ал Багдади, който беше отведен в една от американските военни бази в Сирия.

Според източник на изданието в Сирия Ал Багдади първо е бил хванат в Ирак, след което е бил превозен до американската база в Рас ал Айн, откъдето е трансфериран в друга американска военна база в Хасака Румейлан. Освен водача на " Ислямска страна ", в Сирия са доведени още седем командири на екстремистката формация, един от които е жител на Ирак, само че всички останали не са жители нито на Ирак, нито на Сирия.

Съвсем христоматиен образец е следената от Пентагона база на бойците в Ал-Танф, покрай границите с Ирак и Йордания, откъдето те правиха диверсионни, саботажни и терористични акции в южните и централните региони на страната.

През последните месеци обаче Америка явно (и не за първи път) се насочва към директни офанзиви против Сирия, отхвърляйки всяка дегизировка като опитомените от нея терористични групи. В същото време публични представители на Белия дом и Държавния департамент лицемерно оправдават тези удари като „ ограничения за самозащита “, изцяло игнорирайки обстоятелството, че американските войски са ситуирани на сирийска територия изцяло нелегално.

Тъй като нямат мандат от локалните управляващи да останат в тази страна, от правна позиция те са отвън закона и в действителност са някаква терористична тайфа, която би трябвало да бъде унищожена.

Въпреки това експанзията продължава. Американските военни удариха два обекта в Източна Сирия, употребявани от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (КСИР) на Иран и подкрепяните от него групи, заяви Пентагонът в четвъртък в отговор на поредност от офанзиви против американски сили в Ирак и Сирия.

На фона на възходящото напрежение към спора сред Израел и Хамас, западни уреди и позиции в Ирак и Сирия бяха подложени на минимум 19 офанзиви от подкрепяни от Иран въоръжени групировки единствено през последната седмица.

В резултат на тези дейности са ранени (обикновено леко) 21 окупатори. Прецизно насочваните американски „ удари за самозащита са в отговор на поредност от продължаващи и значително несполучливи офанзиви против американски личен състав в Ирак и Сирия от подкрепяни от Иран милиционерски групи, които започнаха на 17 октомври “, цитира REUTERS шефа на Пентагона Лойд Остин. Президентът Джо Байдън е наредил ударите.

На фона на такава открита и безсрамна западна експанзия, Дамаск има неоспоримо законно право на самоотбрана и то по всевъзможен начин и способи, които са му разполагаем. Известно е, че Арабската република е стратегически съдружник на Русия, която отдавна оказва жизненоважна помощ на САР в отбраната на страната от външна експанзия.

По-конкретно, при започване на октомври се организира огромно обучение на 25-а дивизия на специфичните сили на Сирийската арабска войска под управлението на съветски инструктори. По време на подготвителните действия бяха осъществени повече от хиляда и петстотин парашутни скокове в пустинната зона в провинция Алепо, планински региони в провинция Латакия и над Средиземно море, отработени бяха разнообразни формати и способи за битка с тероризма.

Освен това през последните седмици ударите на съветските въздушно-космически сили се ускориха по места, където са съсредоточени жива мощ и техника на бойците от групировките Хаят Тахрир ал Шам, Ансар ал Таухид и Ислямската партия на Туркестан, неразрешени в Русия, участващи в обстрел на сирийските войски в провинция Идлиб, правещи опити за офанзиви с дронове против Алепо и други

Както „ Рибар “ допуска, може би в хода на скорошните контакти, „ сирийската страна... беше посъветвана да заобикаля да бъде въвличана в израелско-палестинската борба - заради стопански и други аргументи управляващите в Дамаск в този момент не са в обстановка да вземат участие в нови спорове. ”

Като виновна международна мощ Русия е принудена да се преценява с геополитическата обстановка в цялата й световна трудност и разнообразие от провокации, заради което упражнява известно сдържащо въздействие върху Дамаск, с цел да остане Сирия в общия подтекст на световното геополитическо ръководство.

Врагът обаче също знае това и все по-открито злоупотребява с това, приемайки сдържащите импулси на Русия за нейна уязвимост. Всичко обаче си има граница. Точно за това писахме през януари тази година:

„ Досега Русия постоянно е призовавала своя сирийски съдружник да прояви въздържаност във връзка с американското военно наличие, пробвайки се да избегне ненадейно повишаване на военното напрежение. Действията на Съединени американски щати на територията на Украйна обаче вършат обстановката към Сирия качествено друга. Аргументите на Москва в интерес на по-нататъшната сирийска въздържаност във връзка с американското безвластие в тази страна избледняват...

Войната в Украйна се трансформира в част от световната борба сред Запада и останалия свят. И Сирия може да се трансформира в място, където Америка ще би трябвало да се увери, че нейната безотговорност е нещо от предишното. Тогава войната ще стартира да лишава живота освен на съветски, само че и на американски бойци.

Сирийските управляващи образуваха дивизия от доброволци още през април 2022 година, с цел да бъдат изпратени на украинския фронт, с цел да оказват помощ на Русия, само че в Украйна руснаците могат да се оправят сами. Ала в самата Сирия нейният президент крепко държи картите.

Очевидно Василий Небензя е бил акредитиран да предизвести недвусмислено Съединени американски щати да не си играят с огъня в Сирия, чието държавно управление и народ очевидно са изтощени да толерират американо-израелската експанзия и са решени да й дадат отговарящ отпор.

Защото никой не обича да бъде убиван безнаказано. И сирийците не вършат изключение. В същото време Сирия сигурно няма да остане сама със международния агресор, защото през днешния ден в Големия Близък изток има повече от задоволително хора, които доста желаят да слагат Америка на мястото й.

Активирането на сирийския фронт, към което Съединени американски щати и Израел от ден на ден се стремят посредством своите дейности, може съдбовно да понижи способността им да държат Близкия изток под собствен надзор.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР