Военно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от

...
Военно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от
Коментари Харесай

Военно-окръжната прокуратура прекрати делото за смъртта на Валентин Терзиев

Военно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното произвеждане против длъжностни лица от Военновъздушните сили, а заради изтекла отминалост към този момент е невероятно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за гибелта на водача подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29. Това излиза наяве от отчета за 3 месеца от встъпване в служба на министъра на защитата Тодор Тагарев.

Припомняме, че Терзиев почина в нощта на 9 юни 2021 година, откакто неговият изтребител МиГ-29 се разруши в морето край Шабла по време на нощна подготвителна пукотевица.

Повече от година след случая през ноември 2022 година Военната прокуратура в София упрекна полковник от армията за причиняване на гибел по несъобразителност и тежки нездравословни последствия за Министерството на защитата на стойност 9 млн. лв. по време на тактически учения. Според прокуратурата полковник М. О. заради немарливо осъществяване по време на стрелбите в границите на тактическо обучение, при възникването на необикновен случай в полет и заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от четири хиляди метра, полковникът не е забранил на водача да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта на Терзиев. Стрелбата е била от височина малко над хиляда метра, водачът не разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива, в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина.

Пак съгласно прокуратурата полковникът не е извършил отговорностите си по работа като началник на стрелбите и не е взел нужните ограничения за сигурност, с което по несъобразителност се е стигнало до разрушение на самолета МиГ-29, чиято стойност е 9 032 587,09 лв..

След като беше посочен съответен отговорен за нещастието край Шабла брачната половинка на починалия водач Валентин Терзиев даде конференция на 9 ноември 2022 година, на която съобщи, че Прокуратурата би трябвало да притегли като обвинени по случая с гибелта на брачна половинка ѝ най-малко още четирима военни, защото са заемали контролиращи функционалности по време на учението. По думите ѝ имало още по-отговорни лица и съгласно нея, в случай че те не бъдат привлечени като обвинени и даже базирайки се на тяхната вътрешна разпоредба, това обвиняване ще отпадне в съда. Тя изрично уточни, че измежду тях не са щурманите, които по думите ѝ са също единствено реализатори. Решението за осъществяването на задачата, дали ще продължи или не, е на началник стрелбите полк. Методи Орлов, единствено че в контролния пункт има и друго лице, което е с по-високи отговорности, категорично упоменато в заповедите на Военновъздушни сили за самото обучение, добави през ноември 2022 година Димитрина Попова.

Според нея Орлов е виновен, само че би трябвало да има записи и заповеди, от които да се види кой доколко е виновен. " Ако това обвиняване падне и други обвинени няма, всичко отива " под килима ", акцентира през 2022 година Попова.

Почти година по-късно излиза наяве, че наказателното произвеждане е прекъснато.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР