Военно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от

...
Военно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от
Коментари Харесай

Военно-окръжната прокуратура прекрати делото за смъртта на Валентин Терзиев

Военно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното произвеждане против длъжностни лица от Военновъздушните сили, а заради изтекла отминалост към този момент е невероятно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за гибелта на водача подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29. Това разгласи министърът на защитата Тодор Тагарев. 

Припомняме, че той почина в нощта на 9 юни 2021 година, откакто неговият изтребител МиГ-29 се разруши в морето край Шабла по време на нощна подготвителна пукотевица.

Тагарев отбелязва още, че за миналите месеци от поемането на Министерството на защитата насочихме напъните си към развиване на осъвременена, модерна защита и обезпечена отбрана на националните ни ползи от непознати похищения. Той показва още, че са разпознати редица нерешени въпроси, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата (МО).

Като образец се показва казусът с окомплектоването на въоръжените сили с персонален състав, изключително изострен е той в Сухопътните ни войски. Това недвусмислено приказва, че политиката по набиране, развиване, задържане, освобождение от работа и обществена акомодация на персоналния състав е неефективна, счита министърът. Според него е доста и забавянето в подготовката и съществува заплаха Трета авиационна база да не бъде подготвена в период за приемане и употреба на самолетите F-16. 

В Сухопътни войски не е осъвременен полигон „ Корен “, макар че за плануваните, само че неизвършени работи, предплатено са платени на компания реализатор седем милиона лв., след което компанията е оповестила банкрут, а средствата евентуално ще бъдат изгубени. Резултатите в индустриалното съдействие, контрактувано в пакета по придобиването на първите осем самолета F‑16, са прекомерно скромни, а в контракта за вторите осем самолета изобщо не е планувано такова съдействие, заради което пропущаме обилни софтуерни, индустриални и обществени изгоди за българската стопанска система и общество, отбелязва министър Тодор Тагарев.

За комплексното и дейно решение на проблемите министърът на защитата показва какви ограничения са взети в бранш „ Отбрана “.

„ Например, с цел да осигурим развиване на отбранителните качества на Въоръжените сили, държавното управление съумя да обезпечи повече пари за защита за 2023 година, а точно 3,473 милиарда лева или 1,88% от упования БВП (БВП). Разходите за вложения са над 20 на 100 от общите разноски, което също надвишава заложеното в проекта. Поехме ангажимент разноските за защита за 2024-та и идващите години да са не по-малко от 2% от Брутният вътрешен продукт “, отбелязва Тодор Тагарев. 

Ускорено продължава работата по плановете в главните предпочитани области за рационализация на Въоръжените сили. В сходство с изменената среда за сигурност се преразглеждат обсегът и целите, и до края на ноември т.г. в Народното събрание ще бъде импортиран нов план на Програма за капиталови разноски.

„ Продължаваме осъществяването на подписаните контракти по придобиване на новия военен аероплан F-16, като напъните ни са ориентирани в построяването на инфраструктурата на неговата оперативна база. За нейната подготовка имаме 85 контракта за планиране, строителен контрол, инженеринг и строително-монтажни работи, включващи 49 обекта. По придобиването на многофункционален модулен патрулен транспортен съд беше заложен кила и на втория транспортен съд, като първият към този момент е на вода. Работим по подписване на контракти за придобиване на нужните муниции за въоръжението на корабите. По плана за повишение на подвижността и отбраната на персоналния състав от Силите за специфични интервенции бяха доставени 94 от всичките 98 контрактувани машини и работим по консолидираното на тяхната радио-комуникационна инсталация “, се споделя в доклада на министъра на защитата.

По модернизацията на танковете Т-72 не престават приемните изпитвания и следва доставянето и монтажа на радио информационното съоръжение. Завършен е и е открит Център за ръководство и киберотбрана към Министерството на защитата.

За потребностите на механизирана бригада на Сухопътни войски се приготвя план на контракт за придобиване на общо 198 бронирани машини „ Страйкър “ и машини за поддръжка. Извършва се оценка и класиране на офертите за нови трикоординатни радари за системата за противовъздушна и противоракетна защита и следва избор на реализатор на плана. Ускорява се работата и по възобновяване на боеприпасите на Българската войска, според подписания с „ Вазовски машиностроителни фабрики “-Сопот контракт. Ускорява се и процесът на придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси.

По отношение на човешкия капитал в защитата е осъществен разбор на казуса с окомплектоването в Сухопътни войски. Сформирани са специфични работни групи със задача да прегледат осъществяването и резултатите от набелязаните ограничения. С 10% са увеличени възнагражденията на военнослужещите и цивилните чиновници, с което отчасти се компенсира нарасналата инфлация. За 2024 година е заложена индексация на приходите.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР