Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник за причиняване на смърт

...
Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник за причиняване на смърт
Коментари Харесай

Обвиниха полковник за падналия МиГ-29 край Шабла

Военно-окръжна прокуратура-София притегли като обвинен полковник за причиняване на гибел по несъобразителност и на тежки нездравословни последствия за Министерство на защитата на стойност над 9 млн. лв. по време на тактически учения.

Той е обвинен за злополуката, по време на тактическо обучение с бойни стрелби, на аероплан МиГ-29, който падна в Черно море край Шабла. При случая почина водачът на изтребителя.



Според прокуратурата заради немарливо осъществяване на управлението на  стрелбите по време на тактическото обучение, с възникването на необикновен случай в полет с висока скорост, при рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, командващият не  е забранил на водача да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта на майор Валентин Терзиев, защото откакто провел пукотевица от височина малко над 1000 метра, водачът не е разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива, в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина.



Със същото действие обвиненият не извършил отговорностите си по работа като началник на стрелбите и не взел нужните ограничения за сигурност, с което по несъобразителност е предизвикал тежки нездравословни последствия за Министерство на защитата - разрушение на аероплан МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лв..

Спрямо обвинения е взета мярка за неотклонение „ Подписка “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР