Военно-апелативната прокуратура ще преразгледа решението си за одитния доклад на

...
Военно-апелативната прокуратура ще преразгледа решението си за одитния доклад на
Коментари Харесай

Военната прокуратура ще проверява решението си за Петров, кой ще го наследи

Военно-апелативната прокуратура ще преразгледа решението си за одитния отчет на Военно-медицинска академия, който може би уличава някогашният й началник проф. Николай Петров в закононарушение с публични поръчки.

Това излиза наяве ден откакто Петров подаде оставка като здравен министър. Причината за нея беше ударът по реномето му, нанесен от журналистическо следствие по отношение на въпросния отчет.

ЗА 8 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛА 10 РАЗЛИЧНИ МИНИСТРИ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. ВИЖТЕ В СНИМКИ ЗАЩО БЯХА СМЕНЯНИ

От него излиза наяве, че като началник на ВМА Петров е сключил контракт за доставка на медицински материали с компания на мъжа, който живее на фамилни начала и има дете с дъщерята на Петров.

Оказало се също, че въпросната компания нямала данъчна регистрация по БУЛСТАТ и е взела участие в състезанието нелегитимно.

Впоследствие наблюдаващият прокурор Адалберт Кръстев назначава боен следовател, който да извърши инспекция на вероятния спор на ползи.

При нея е установено, че няма данни за осъществено закононарушение.

След абсурда и оставката на Петров военната прокуратура ще преразгледа решението си.

„ В отчета се съдържат констатации както за нарушавания на Закона за публичните поръчки / ЗОП/, по този начин и за осъществяване на обилни икономии през одитирания интервал от страна на управлението на ВМА”, пишат от военното обвиняване и също по този начин прецизират:

„ В одитния отчет липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от компании, ръководени от свързани лица.”

Здравният министър подаде оставка

Уволнения в "Пирогов " след умрял пациент и обиди

Без незабавна медицина във Враца, няма лекари

Ден след оставката, няколко са главните въпроси, задавани в обществеността: знаел ли е Петров, че подписва контракт с колегата на щерка му; резултат ли е оставката му от подмолни игри; кой ще го наследи на поста и следва ли задълбочаване на рецесията в опазването на здравето.

Петров няма по какъв начин да не е знаел за присъединяване на компанията на шурей си, а на цялата болнична комисия за съответната социална поръчка би трябвало да се търси отговорност по какъв начин е позволила нелегитимна компания да завоюва състезанието.

Такова мнение изрази някогашната здравна министърка Мими Виткова пред NOVA.

Колеги-лекари и колеги-министри обаче показаха поддръжката си за Петров.

Цялата биография на проф. Петров беше хвърлена в мръсния канал ,

съобщи вицепремиерът Валери Симеонов в телевизия „ Bulgaria on Air”.

Според него журналистическото следствие на bTV е интензивно мероприятие, проведено от „ засегнатите кръгове” в медицинските среди – „ фармацевтичната мафия” и „ лекарската мафия”. Причината били промените, планувани от Петров, за възбрана за разкриване на нови лечебни заведения и регистрирането на нови медикаменти.

Ако е правилно, че проф. Николай Петров е жертва на лобитата в опазването на здравето, то министър председателят Бойко Борисов заема ли страната им, като приема оставката му?

Този въпрос зададе на специфична конференция зам.-председателят Българска социалистическа партия Деница Златева.

Друго нейно запитване беше дали

оставката е доказателство за управническата отпадналост на ГЕРБ в извънредно тежкият бранш на опазването на здравето .

„ Сектор, в който имаме недофинансиране на действия. Има анулирана промяна. Имаме лечебни заведения, регионални и общински, които са изправени пред банкрут “, разяснява Златева.

Именно сериозните проблеми в опазването на здравето вършат въпроса кой ще е заместител на отдръпналия се министър изключително значим.

Два разновидността са маркирани от „ 24 часа” – досегашният заместител на Петров и някогашен длъжностен министър доктор Мирослав Ненков и шефката на здравната комисия в Народното събрание доктор Даниела Дариткова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР