Военно-апелативна прокуратура /ВоАП/ потвърди постановлението на прокурор от Военно-окръжна прокуратура

...
Военно-апелативна прокуратура /ВоАП/ потвърди постановлението на прокурор от Военно-окръжна прокуратура
Коментари Харесай

ВОЕННО- АПЕЛАТИВНА ПРОКУРАТУРА за проверката във ВМА и ген. Петров: Няма данни за престъпление!

Военно-апелативна прокуратура /ВоАП/ удостовери постановлението на прокурор от Военно-окръжна прокуратура гр. София от 07.06.2017 година, с което бе отказано да се образува досъдебно произвеждане във връзка одитен отчет на Министерство на защитата за оценка на законосъобразността и успеваемостта на осъществените действия по ръководство и надзор на бюджетните и други средства за интервала 01.01.2014 година – 31.01.2017 година на Военно здравна академия, заради липса на задоволително данни за осъществено закононарушение от длъжностни лица от ВМА.

При осъществения длъжностен надзор на проверяваното разпореждане е открито, че първичната инспекция е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил нужния надзор над работата на военния следовател. Поради това прокурор от ВоАП е направил спомагателна персонална инспекция, в хода на която са изискани относими документи и са снети пояснения от разнообразни длъжностни лица.

Анализът на всички събрани материали е довел до извод, че няма данни за осъществено закононарушение от общ темперамент от длъжностни лица от ВМА.

Постановлението е изпратено на Министерство на защитата и на ВМА.

ВоАП е алармирала административния началник на ВОП - София за осъществяване на цялостна инспекция на работата на наблюдаващия прокурор Адалберт Кръстев за преценка на учредения за ангажиране на дисциплинарната му отговорност с оглед установеното официално осъществяване на началната инспекция по случая.

Препис от постановлението в едно с копие на одитен отчет от м. март 2017 година на Дирекция „ Вътрешен одит “ - МО, е изпратен по подготвеност на Агенцията за държавна финансова ревизия, поради откритото нарушаване на член чл. 49, алинея 1 от ППЗОП /отм./ и на т. 9.5 от одобрените Условията за присъединяване в процедурата. Изпращането е с оглед пълномощията на АДФИ за ангажиране на административно-наказателна отговорност.

Ето и цялостният текст на постановлението:

Полковник Д. Данов – Заместник на административния началник – заместител военно-апелативен прокурор на Военно-апелативна прокуратура, откакто се срещнах с материалите по кореспонденция вх. № 529/2017 година по разказа на Военно-окръжна прокуратура гр. София – кореспонденция вх. № 935/2017 година по разказа на Военно-апелативна прокуратура,

У С Т А Н О В И Х:

С разпореждане от 07.06.2017 год., прокурор при Военноокръжна прокуратура гр. София е отказал да образува досъдебно произвеждане по кореспонденция вх. № 529/2017 година по разказа на посочената прокуратура, на съображение член 24, алинея 1, т. 1, прочие 2 от Наказателно-процесуален кодекс.

Във връзка с излъчено журналистическо следствие и последвалото го разпространение на изявления в медиите, свързани с предмета на първоинстанционната кореспонденция, и с оглед образуваното вследствие на тях отрицателно публично мнение, преписката е изискана и постъпила във Военно-апелативна прокуратура за реализиране на длъжностен надзор по повод правилността и законосъобразността на горепосочения прокурорски акт.

Преценявайки пълномощията на прокурора от по-горестоящата прокуратура, произлизащи от наредбите на член 143, алинея 3 от Закона за правосъдната власт, вр. с член 46, алинея 3 от Наказателно-процесуален кодекс и т. 10 и идващите от Указание за реализиране на инстанционен и длъжностен надзор в Прокуратурата, одобрявам че е налице процесуалното съображение по смисъла на член 46, алинея 3 от Наказателно-процесуален кодекс, за осъществяване на длъжностен надзор по мой почин, по повод законосъобразността и обосноваността на постановения първоинстанционен прокурорски акт.

Преписка вх. № 529/2017 година по разказа на Военно-окръжна прокуратура гр. София е заведена във връзка изпратен от министъра на защитата по подготвеност в прокуратурата одитен отчет, съдържащ резултатите от осъществен извънпланов одитен ангажимент за предоставяне на убеденост във Военно здравна академия(ВМА), по отношение на оценка на законосъобразността и успеваемостта на осъществяваните действия по ръководство и надзор на бюджетните и други средства за интервала 01.06.2014 година – 31.01.2017 година

С разпореждане от 31.03.2017 година, първоинстанционният прокурор е упълномощил осъществяването на инспекция по реда на член 145 от Закон за съдебната власт на боен следовател. Със същото разпореждане, на следователя са дадени 14 съответни писмени инструкции. На 18.04.2017 година, прокурорът е утвърдил и показан му от следователя проект за работа по преписката, съдържащ в детайли разказани 12 дейности, които следва да се извършат в осъществяване на писмените инструкции. На 22.05.2017 година,следователят е показал преписката на прокурора със справка-заключение, за решаването й всъщност.

След като се срещнах с материалите по преписката одобрявам, че разпоредената и осъществена инспекция не е била справедлива, всестранна и цялостна. Основание за този извод дава събитието, че преписката не е окомплектована с всички документи, относими към предмета на инспекцията от една страна, а от друга, че от дадените 14 писмени инструкции от прокурора, следователят е извърши едвам 3 в цялостен размер. Всичко това постанова актуалната инстанция да извърши персонална инспекция по преписката, като извърши дейности, включени в компетентността на прокурора от по-ниската по степен прокуратура.

В резултат на осъществената в продължение на 10 дни персонална инспекция от актуалната инстанция и събраните нови данни, по преписката е открита следната фактическа конюнктура:

В осъществяване на заповед № Р-47/10.02.2017 година на министъра на защитата на Р България, одиторски екип от дирекция „ Вътрешен одит “ на МО направил извънпланов одитен ангажимент за предоставяне на убеденост във ВМА, по отношение на оценка на законосъобразността и успеваемостта на осъществяваните действия по ръководство и надзор на бюджетните и други средства за интервала 01.06.2014 година – 31.01.2017 година

За задачата,за одитирания интервал екипът направил инспекции на:

Изпълнението на бюджета на ВМА.
Законосъобразността на извършените процедури за възлагане на публични поръчки във ВМА.
Законосъобразността на извършените търгове за отдаване чартърен на свободни пространства и площи във ВМА-МБАЛ-София.
Реализираните доходи по контракти с НЗОК, както и тяхното систематизиране за в допълнение материално стимулиране.
Реализираните доходи и осъществените разноски на три клиники във ВМА-МБАЛ-София.
Броя на назначените лица по спомагателното разписание на длъжностите /ДРД/, както и сумите на разноските за тях през във ВМА-МБАЛ-София.
Прогнознитестойности и изплатените суми по подписани контракти за поддръжка на сграден фонд и други във ВМА-МБАЛ-София.
Изменениетона просрочените отговорности на ВМА.
Предприетите дейности за понижаване на просрочени отговорности към компании кредитори посредством цесии, вследствие на което не се начисляват лихви за просрочие върху сумата от 52 413 288.17 лева

След привършване на извънплановия одитен ангажимент, одиторският екип изготвил финален одитен отчет, в който отразил резултатите от инспекциите по всяка една от посочените нагоре точки.

По отношение осъществяването на бюджета на ВМА, екипът направил заключения, че:

- вследствие на подхванатите дейности от управлението на ВМА, някои от разноските за одитирания интервал са намалели повече от два пъти;

- не са изпълнени плануваните за осъществяване лични доходи, заради което съществува риск от осъществяване на компенсиране от страна на Министерство на финансите при финансиране приходите на Министерство на защитата /МО/.

Дадена е рекомендация на началника на ВМА да реализира нужния надзор, както във връзка с планирането, по този начин и по реализирането на личните доходи.

В резултат на осъществената инспекция на законосъобразността на извършените търгове за отдаване чартърен на свободни пространства и площи във ВМА-МБАЛ-София, е установено, че процесите на образуване и осъществяване на търгове, са в сходство с нормативните и вътрешни актове.

Одиторите са открили случаи на присъединяване на свързани лица в търговете, което съгласно тях създавало риск от приемане на по-ниски парични приходи, заради което са дали рекомендация на началника на ВМА, да реализира по-ефективен надзор върху активността на комисиите за избор на компаниите, участващи в търговете.

Препоръка е дадена и по повод окомплектоването на административните досиета, съдържащи документите за извършените търгове.

По отношение осъществените доходи по контракти с НЗОК, както и тяхното систематизиране за в допълнение материално стимулиране /ДМС/ за одитирания интервал, екипът е направил извод, че начислените и изплатени средства за в допълнение материално стимулиране са в сходство с нормативните и вътрешни актове.

Посочено е още, че началникът на ВМА е осъществил ефикасен надзор, като наложените наказания са удържани навреме от осъществените доходи преди разпределението на средствата за ДМС по съответните клиники.

В резултат на осъществената инспекция на осъществените доходи и осъществените разноски на три клиники във ВМА-МБАЛ-София за одитирания интервал, екипът след относителен разбор е установил, че въпреки и с минимални разлики клиника „ УНГ “ и клиника „ КАРИЛ “ са на облага, а клиника „ Очни заболявания “ е на загуба в размер на 172 927.39 лева

С отчета не е дадена рекомендация на началника на ВМА по повод активността на клиниките.

При осъществената инспекция на броя на назначените лица по ДРД, както и сумите на разноските за одитирания интервал във ВМА-МБАЛ-София, екипът е направил извод, че подхванатите дейности в края на 2014 година по преустановяване на договорите с компании за осъществяване на химическо почистване, пране и гладене е довело до спестовност на финансови средства за 2015 година и 2016 година в общ размер на 1 884 139 лева

И за това направление на активност с отчета не е дадена рекомендация на началника на ВМА.

Във връзка с осъществената инспекция на прогнозните стойности и изплатените суми по подписани контракти за поддръжка на сграден фонд и други във ВМА-МБАЛ-София за одитирания интервал, одиторският екип е направил извод, че вследствие на подхванатите дейности от управлението, през 2015 година и 2016 година, разноските по подписаните контракти за поддръжка са намалели спрямо разноските през 2014 година

В резултат на осъществената инспекция на изменението на просрочените отговорности на ВМА за одитирания интервал, екипът е открил, че към 31.12.2014 година, ВМА е имала просрочени отговорности в общ размер на 95 823 288.63 лева, включително към снабдители 93 758 038.04 лева, като са подхванати дейности за тяхното погасяване. В резултат на това към 31.12.2016 година тези отговорности са в размер на 14 100 971.11 лева

Констатирано е още, че просрочени отговорности на ВМА към компании в размер на 52 413 288.17 лева са трансферирани посредством цесии на „ Българска банка за развиване “ АД, която е поела тези отговорности, а задължението на ВМА към банката е с падеж края на 2018 година След осъществено заплащане от ВМА към банката на 28.12.2016 година, размерът на просрочените отговорности е бил понижен в размер на 32 413 288.17 лева

По отношение по този начин подхванатите дейности от управлението на ВМА, одиторският екип е дал мнение, че цесиите са осъществени законосъобразно в сходство с основанията и по реда на член 99 и член 100 от Закон за задълженията и договорите, като предложенията направени в писмо рег. № 9312/28.10.2015 година на началника на ВМА и утвърдени от министъра на защитата са спазени при механизма на цесията.

Действията на управлението на ВМА са избрани като ефикасни, като вследствие на подписани спомагателни съглашения към подписаните контракти с компании и цесиите, за просрочените вземания не се начисляват лихви.

В хода на извънплановия одитен ангажимент, екипът направил репрезентативна инспекция на законосъобразността на 13 контракта, подписани през 2014 - 2016 година, след извършени процедури за възлагане на публични поръчки във ВМА. Предмет на публичните поръчки са били действия, свързани с абонаментната поддръжка на сградния фонд, електроенергийни уредби и уреди, отоплителни системи, ВИК съоръжения, образуване и реализиране на денонощна, физическа въоръжена защита на обекти на ВМА на територията на страната, подготвяне и доставка на подготвена храна за потребностите на ВМА, доставка, монтаж и стартиране в употреба на здравна инсталация, компютърни системи и даване на електронни съобщителни услуги.

Резултатите от инспекцията и броя на подадените тъжби против решенията на началника на ВМА за установяване изпълнителите на поръчките са дали съображение на одиторския екип да одобри, че при провеждането на процедурите по Закон за обществените поръчки /отм./ са налице недостатъци и позволени нарушавания на разнообразни стадии от провежданите процедури.

Констатирано е още, че във връзка подадените тъжби пред Комисията за защита на конкуренцията, същата с решенията си е отменила огромна част от решенията на началника на ВМА за избор на реализатор и е упълномощила на ВМА погашение на разходи по производството в общ размер на 56 183 лева, от които все още на одита са изплатени единствено 15 500 лева

Тъй като огромна част от решенията за избор на реализатор по тези 13 процедури са били тествани от Комисията за защита на конкуренцията и от Върховния административен съд във връзка подадени тъжби, актуалната инстанция намира за подходящо в акта си по-подробно да прегледа извършената процедура за социална поръчка /открита процедура/ 00085-2014-0009, с предмет: „ Периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи и импланти за неврохирургия по обособени позиции за потребностите на ВМА / и подчинените й структури в страната-София, Пловдив, Варна, Плевен и Сливен/, според спецификация-Приложение №1/ неразделна част от документацията/ “.

От събраните спомагателни данни по преписката, вследствие на осъществената персонална инспекция се откри, че с Решение № 714/30.06.2014 година на началника на ВМА ген. Петров, е открита процедура за възлагане на социална поръчка по реда на член 16, алинея 8 от Закон за обществените поръчки /отм./ с посочения нагоре предмет и при критерии за възлагането й – най-ниска цена. Процедурата е оповестена на електронната страница на Агенцията за публични поръчки с съобщение № 5443/30.06.2014 година Обявление за поръчката е оповестено и в притурката към формалния вестник на Европейския съюз.

В одобрената документи за присъединяване в откритата процедура за възлагане на публичната поръчка категорично е посочено, че количествата на медицинските произведения и консумативите, разказани в приложение № 1 са ориентировъчни и техния финален размер ще се дефинира съгласно потребностите на ВМА и нейните подчинени структури. В сходство с член 25, алинея 3, т. 2 от Закон за обществените поръчки /отм./, Възложителят не е въвел условие за основаване на юридическо лице, когато участникът, избран за реализатор, е обединяване на физически и/или юридически лица. В т. 3.8 от Условията за присъединяване в процедурата е посочено, че „ при присъединяване на обединявания, които не са юридически лица, критериите за асортимент се ползват към обединяването участник, а не към всяко от лицата, включени в него.. “. В т. 9.5 от Условията е записано, че „ контракт не се подписва с участник, избран за реализатор, който при подписването му не показа документ за регистрация в сходство с условието на член 23 от Закона за комерсиалния указател. С Условията е избран и крайният период за подаване на офертите – 15.00 ч. на 01.09.2014 година

В резултат на изисканото и приложено заверено копие на листата на компаниите, внесли документи за присъединяване в откритата процедура се открива, че към 15.00 ч. на 01.09.2015 година, документи за присъединяване са подали 17 /седемнадесет/ компании.

Сред подалите документи е и Гражданско сдружение „ Ортопедие – Инвекс “, които са постъпили в деловодството на ВМА в 09.01 ч. на 01.09.2014 година Посоченото гражданско сдружение е учредено на 02.08.2014 година от „ Ортопедие - БГ “ ЕООД, ЕИК 202813378, със седалище и адрес на ръководство гр. София, ж.к. „ Витоша “, ул. „ 21-ви век “, № 9, вх. Б,ет. 1, ап. 28, представлявано от Явор Цонев, в качеството му на прокурист и „ Инвекс трейдинг “ АД, ЕИК 201039264, със седалище и адрес на ръководство гр. Пловдив, Район Южен, ул. „ Пере Тошев “ № 11, Медицински център, кабинет 12, представлявано от Дора Тодорова, в качеството й на Представител.

В учредителния контракт е посочена задачата на сдружението – сливане на напъните на учредителите за присъединяване и осъществяване на социална поръчка с Възложител ВМА.

Определен е и предмета на активност на дружеството-„ Периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи и импланти за неврохирургия по обособени позиции за потребностите на ВМА, според спецификация-Приложение №1/ неразделна част от документацията/ “.

В член 3, алинея 1от контракта е посочено, че „ Дружеството не е независимо юридическо лице. Съдружниците резервират своята юридическа, финансова и данъчна автономия.. “

Определено е наименованието - Гражданско сдружение - „ Ортопедие – Инвекс “ и неговото седалище - гр. София, ж.к. „ Витоша “, ул. „ 21-ви век “, № 9, вх. Б,ет. 1, ап. 28.

С член 8 от контракта за водещ сътрудник в сдружението е избран „ Ортопедие - БГ “ ЕООД с посочените нагоре седалище и адрес на ръководство, на който сътрудник са предоставени и всички административни, в това число счетоводни и финансови действия.

Съгласно контракта, за представител на Дружеството е избран Явор Цонев.

На 15.07.2014 година, Цонев закупил книжата за присъединяване в откритата процедура и след основаването на сдружението ги подал от негово име в деловодството на ВМА.

Със заповед № 965/02.09.2014 година, началникът на ВМА ген. Петров назначил комисия за осъществяване на открита процедура в състав: Председател полк. Доц. Венцислав Мутафчийски, д.м. – зам. Началник на ВМА по диагностично лечебната активност и членове: полк. маг. фарм. Росица Четрокова, капитан доктор Димитър Костов, ц. сл. доктор Владимир Стефанов, ц. сл. Самуил Асенов, ц. сл. Диана Бранкова и ц. сл.Стела Върбанова. За аварийни членове били избрани ц. чиновници доктор Владимир Русимов, Ангел Тодоров и Мария Манолова.

В осъществяване на т. 3 от заповедта, на 02.09.2014 година, в 10.00 ч. комисията се събрала в зала № 10 на ВМА и пристъпила към отваряне на офертите по реда на тяхното постъпване, според листата по член 68 от Закон за обществените поръчки /отм./. Седма по ред била прегледана оферта с рег. № 12075/29.08.2014 година на Гражданско сдружение „ Ортопедие – Инвекс “, което кандидатствало за обособени позиции 4, 12, 13 и 24. Комисията установила, че показаните от сдружението документи за асортимент в плик № 1 изцяло подхождат с условията за асортимент, според Закон за обществените поръчки и тръжната документи, заради което то било позволено до присъединяване в откритата процедура за позиции 4, 12, 13 и 24.

На 03.10.2014 година, в 10.00 ч. комисията още веднъж се събрала в зала № 10 и пристъпила към разглеждане на документите от плик № 2-Предложения за осъществяване на поръчката. След като разгледала документите на Гражданско сдружение „ Ортопедие – Инвекс “, комисията установила цялостно сходство на препоръчаната оферта с авансово оповестените условия от Възложителя, заради което позволила до оценка и класиране сдружението за позиции 4, 12, 13 и 24.

На 24.10.2014 година, в 10.00 ч., комисията още веднъж се събрала в зала № 10 и пристъпила към отваряне на ценовите предложения на позволените до оценка и класиране участници в процедурата. Седма по ред била прегледана офертата на Гражданско сдружение „ Ортопедие – Инвекс “, което кандидатствало за позиции 4, 12, 13 и 24.

За обособена позиция 4- общата стойност за една година възлизала на 67 585.00лв с включено Данък добавена стойност, а общата стойност за три години на 202 755.00 лева с включено Данък добавена стойност.

За обособена позиция 12- общата стойност за една година възлизала на 135 927.00 лева с включено Данък добавена стойност, а общата стойност за три години на 407 481.00 лева с включено Данък добавена стойност.

За обособена позиция 13- общата стойност за една година възлизала на 48 636.00 лева с включено Данък добавена стойност, а общата стойност за три години на 145 908.00 лева с включено Данък добавена стойност.

За обособена позиция 24- общата стойност за една година възлизала на 140 429.00 лева с включено Данък добавена стойност, а общата стойност за три години на 421 287.00 лева с включено Данък добавена стойност.

Комисията открила, че общата стойност на офертата на сдружението за позиции 4, 12, 13 и 24 за една година била в размер на 392 577.00 лева с включено Данък добавена стойност, а общата стойност за три години в размер на 1 177 731.00 лева с включено Данък добавена стойност, както и че цените са крайни и включват всички начислени мита, налози и такси, с всички разноски по доставка. Ръководейки се от критерия „ най-ниска цена “, според т. 7.1 от Предмета на поръчката, комисията класирала Гражданско сдружение „ Ортопедие – Инвекс “ преди всичко за обособени позиции 4, 12, 13 и 24 и предложила на възложителя, да подписа контракти за периодически доставки с класираните преди всичко за всяка една позиция.

С Решение № 1327/12.11.2014 година, началникът на ВМА ген. Петров на съображение член 73, алинея 1 от Закон за обществените поръчки /отм./ и отразените резултати в протоколите за работата на комисията оповестил класирането на участниците и участника избран за реализатор на публичната поръчка. За позиции 4, 12, 13 и 24 за класирано преди всичко било оповестено Гражданско сдружение „ Ортопедие – Инвекс “, което било несъмнено и за реализатор на поръчката по тези позиции.

С писмо рег № 8731/13.11.2014 година, адресирано до всички класирани преди всичко и оповестени за реализатори, било изпратено Решението на началника на ВМА. С писмото бил даден период на изпълнителите в 15 дневен период да показват удостоверения за събитията по член 47 от ЗОП/отм./, контракт по пример, спецификация към контракта според Приложение № 1 и гаранция за положително осъществяване в размер на 2% без Данък добавена стойност върху цената на контракта за три години.

На 13.01.2015 година, със всички участници в откритата процедура, класирани преди всичко и избрани за реализатори били подписани контракти за периодическа доставка. На същата дата, сред ВМА, представлявана от ген. проф. Петров и В. Кръстев в качеството й на КУПУВАЧ и Гражданско сдружение „ Ортопедие – Инвекс “, представлявано от Явор Цонев, в качеството му на ПРОДАВАЧ, бил подписан контракт за периодическа доставка с рег. № 638/13.01.2015 година Предмет на контракта били медицински произведения по обособени позиции 4, 12, 13 и 24 по тип, количество, подбор, цени, според спецификация-приложение № 1, неразделна част от контракта. От показаното по преписката заверено копие на контракта се открива, че в него не са вписани удостоверението за данъчната регистрация и БУЛСТАТА на Продавача - Гражданско сдружение „ Ортопедие – Инвекс “.

Съгласно член 49, алинея 1 от ППЗОП /отм./ „ Когато избраният реализатор е неперсонифицирано обединяване на физически и/или юридически лица и възложителят не е планувал в обявлението условие за основаване на юридическо лице, договорът за социална поръчка се подписва, откакто изпълнителят показа пред възложителя заверено копие от уверение за данъчна регистрация и регистрация по БУЛСТАТ на основаното обединяване “. Въпреки, че контракта бил координиран и с началника на Правния отдел във ВМА, то със сключването му без посочването в него на данните за данъчната регистрация и БУЛСТАТ на избраното за реализатор неперсонифицирано обединяване, било позволено нарушаване на императивната наредба на посочения нагоре член от ППЗОП /отм./, както и на т. 9.5 от Условията за присъединяване в процедурата, съгласно която „ контракт не се подписва с участник, избран за реализатор, който при подписването му не показа документ за регистрация в сходство с условието на член 23 от Закона за комерсиалния указател “.

Това е по този начин и тъй като според настоящата след 01.01.2015 година наредба на член 6, алинея 2 от Закон за комерсиалния указател, Цонев е имал обвързване в седем дневен период от основаване на сдружението /на 02.08.2014 г./, да съобщи вписването на това събитието и да показа учредителния контракт за него в Търговския указател.

Към момента на осъществяване на персоналната инспекция /почти 3 години от сключване на договора/, Купувачът по контракта – ВМА, е заплатила на Продавача за доставени медицински произведения сума в общ размер на 341 629.00 лева

В резултат на дейностите на актуалната инстанция, осъществени в хода на персоналната инспекция, които дейности е следвало да се извършат при инспекцията в първоинстанционната прокуратура, тъй като част от тях съответстват с дадените писмени инструкции, горната фактическа конюнктура е открита посредством изисканите и приложени към преписката заверени копия на документи, свързани с подготовката, откриването, провеждането на процедурата за възлагане на публичната поръчка и сключването на договорите с избраните за реализатори участници, снетите пояснения от ген. Петров, длъжностните лица, взели участие в състава на комисията по заповед № 965/02.09.2014 година, на началника на ВМА и гр. л. Б. Йочев, както и от направените информации в комерсиалния указател, в службата по вписванията, в база данни БДС и национална база данни „ Население “.

При по този начин откритата фактическа конюнктура може да се направи само вероятния и аргументиран юридически извод, че с подписването на контракта за периодическа доставка с рег. № 638/13.01.2015 година на 13.01.2015 година, ген. Н. Петров е позволил нарушаване на член чл. 49, алинея 1 от ППЗОП /отм./ и на т. 9.5 от одобрените от него Условията за присъединяване в процедурата. Съгласно член 56 и член 57 от ППЗОП /отм./, за нарушение на правилника отговорните лица и лицата, които са позволили осъществяване на нарушаване носят административнонаказателна отговорност по реда на член 32 от Закон за административните нарушения и наказания, а актовете за определяне на нарушавания по правилника се сформират от длъжностни лица на Агенцията за държавна финансова ревизия в период 6 месеца от деня, в който нарушителят е открит, само че не по-късно от 3 години от осъществяването му.

В съответния случай, с нормативен акт – ППЗОП /отм./, действието на ген. Петров е квалифицирано като административно нарушаване. Видно от материалите по преписката, за това нарушаване не е сезиран способния орган - Агенцията за държавна финансова ревизия, защото на същата не е изпратен дубликат на постановлението 07.06.2017 година и копие на получения в прокуратурата финален отчет от осъществения извънпланов одитен ангажимент. За премахване на този пропуск на първоинстанционния прокурор и за вероятно осъществяване на административнонаказателната отговорност за позволено нарушаване на ППЗОП /отм./, актуалната инстанция следва да изпрати дубликат от постановлението си и копие на окончателния одитен отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия по подготвеност.

От приложена към преписката информация се открива, че все още на осъществяване на действието ген. Петров е имал качеството на военнослужещ по Закона за защитата и въоръжените сили на Р България. Съгласно наредбата на член 371, б. „ а “ от Наказателен кодекс, като подобен той носи отговорност за закононарушения по Глава тринадесета от Наказателен кодекс.

В съответния случай, даже и да се одобри противното на направения нагоре юридически извод, може да се разисква само версията за вероятно сбъднат състав на длъжностно закононарушение по член 387 от Наказателен кодекс.

От справедлива страна, изпълнителното действие на това закононарушение може да се изрази в четири форми:

Първата форма -злоупотреба с власт се свързва с осъществяването на такива разпоредителни дейности, при които длъжностното лице упражнява някое от предоставените му пълномощия, само че самите дейности не са провокирани от служебна нужда. В съответния проблем, тази форма на изпълнително действие липсва, защото откриването и провеждането на откритата процедура са били в пълномощията на ген. Петров и в същото време е била налице служебна нужда от нея.

Втората форма –злоупотреба със служебно състояние се свързва с осъществяване на дейности, които не са от компетентността на дееца и не влизат в кръга на неговата власт. По преписката няма данни, които да сочат, че ген. Петров е направил дейности, които не са от неговата подготвеност или са отвън кръга на неговата власт.

Не са налице задоволително данни, че е налице и третата форма на изпълнителното действие – превишаване на власт, защото военнослужещият не е направил разпоредителни дейности, които са от компетентността на негов шеф или на друго длъжностно лице.

Дори и да се одобри, че в тази ситуация има някакви данни за съществуването на четвъртата форма на изпълнителното действие – несъблюдение на отговорности по работа, изразило се в подписване на контракта в нарушаване на член 49, алинея 1 от ППЗОП /отм./, то заради неналичието на различен наложителен детайл от обективния състав на обсъжданото закононарушение – настъпването на нездравословни последствия, действието не може да се квалифицира като закононарушение по член 387, алинея 1 или алинея 3 от Наказателен кодекс, заради неговата несъставомерност. Вредни последствия не са налице, защото гражданското сдружение действително е доставило медицински консумативи по контракта, след направена поръчка от ВМА. Цените на тези консумативи са били съобразени с ценовото предложение на Продавача при присъединяване му в откритата процедура, заради което те действително са били дължими от Купувача и не са платени без правно съображение.

С подписването на контракта в нарушаване на член 49, алинея 1 от ППЗОП /отм./ не е ощетен бюджета на ВМА, нито държавния бюджет.

П О С Т А Н О В И Х:

ПОТВЪРЖДАВАМ постановлението от 07.06.2017 год., с което прокурор при Военноокръжна прокуратура гр. София е отказал да образува досъдебно произвеждане по кореспонденция вх. № 529/2017 година по разказа на посочената прокуратура, на съображение член 24, алинея 1, т. 1, прочие 2 от Наказателно-процесуален кодекс, съгласно новоустановената фактическа конюнктура като вярно, обосновано и законосъобразно.

Препис от постановлението и кореспонденция вх. № 529/2017 година, по разказа Военно-окръжна прокуратура гр. София, състояща се от два тома – т.1-ви от 70 л. и т. 2 –ри от 261 л., да се изпратят на Административния началник на посочената прокуратура за сведение.

Събраните в хода на осъществената персонална инспекция от актуалната инстанция материали, да се подредят в независими томове, които да се приложат към материалите по кореспонденция вх. № 935/2017 година, по разказа на Военно-апелативна прокуратура.

Препис от постановлението в едно с копие на одитен отчет от м. март 2017 година на Дирекция „ Вътрешен одит “- МО, състоящ се от 59 страници, да се изпрати по подготвеност на Агенцията за държавна финансова ревизия.

Препис от постановлението да се изпрати на Министъра на защитата на Република България, за сведение.

Препис от постановлението да се изпрати на началника на ВМА-София, за сведение.

Препис от постановлението да се приложи към кореспонденция вх. № 935/2017 година, по разказа на Военно-апелативна прокуратура.

Съгласно Указание за реализиране на инстанционен и длъжностен надзор в Прокуратурата, актуалното разпореждане предстои на инстанционен и длъжностен надзор.

ЗАМЕСТНИК НА ВОЕННО-АПЕЛАТИВНИЯ

ПРОКУРОР:

ПОЛКОВНИК: Д А Н О В
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР