Военният преврат в Габон е десетия в Африка за последните

...
Военният преврат в Габон е десетия в Африка за последните
Коментари Харесай

Богатството на Бонго, свален с преврат в Габон: 183 коли, 39 луксозни имота във Франция и 66 сметки

Военният прелом в Габон е десетия в Африка за последните 5 година Висши габонски офицери излязоха онлайн по телевизионния канал Gabon 24 в сряда и оповестиха, че са взели властта, защото, по думите им, президентът Али Бонго е спечелил изборите непочтено. Такива военни преврати бяха осъществени в Нигер (преди месец), в Мали (два преврата), Буркина Фасо (също два преврата), Гвинея, Чад, Тунис и Судан от 2017 година насам.

Развитите страни пренебрежително назовават някогашните си африкански колонии Третия свят, на който носят народна власт, до момента в който изнасят естествените му благосъстояния. Тази политика значително предопредели протичащото се в Африка.

Ето обяснението през погледа на известната в обществените мрежи африканска медийна платформа African Stream:

„ Първоначалните реакции на преврата в Габон: хората излязоха по улиците да честват. След анулирането на неотдавна извършените избори, на които настоящият президент Али Бонго публично завоюва с 62% от гласовете, военните поеха ръководството. Те считат изборите за бутафория, разпуснаха всички институции и затвориха границите. Те също по този начин считат, че страната е била ръководена неприятно и го цитират като друга причина за вземането на властта.

Какво би могло да изясни сцените на тържествуване, следени по улиците на Либревил? Семейство Бонго е на власт повече от 50 години, първо бащата, след това синът. Стандартът на живот на габонците обаче е невисок, което отразява неприятното ръководство. Въпреки че Габон може да се похвали със обилни петролни запаси, 40% от хората живеят с под $1,90 дневно, съгласно данните от 2019 година

Богатството на семейство Бонго обаче е в внезапен контрастност с ръководените от тях хора. Омар Бонго купи френски политици с пари от Габон. До гибелта си през 2009 година той управляваше богатия на нефт Габон повече от четири десетилетия и натрупа благосъстояние, включващо минимум 183 коли, 39 първокласни парцела във Франция и 66 банкови сметки. В Съединени американски щати кръгът на Бонго има минимум седем парцела на стойност над 4,2 милиона щатски $ в и покрай Вашингтон. Дъщеря му държеше 1 милион $ в брой от татко си и удостовери, че е купила първокласни транспортни средства за габонски чиновници в Съединени американски щати по молба на татко си.

Както сподели американският политолог Майкъл Паренти, „ Третият свят е богат, единствено хората му са небогати “.

Дългата десетилетия история на въздействието на семейство Бонго върху политиката в Габон обогати някои за сметка на останалите. Това частично изяснява за какво Габон избухна в танци след свалянето му.

В момента същинските ползи зад преврата са неразбираеми. Въпреки десетилетията на тясна поддръжка от Франция, френските медии бяха неразрешени тъкмо преди преврата, както се твърди, заради липса на обективност при отразяването на изборите. Може ли превратът да получи утвърждението на Париж? Или тези улични подиуми отразяват национално придвижване в Габон против години на неприятно ръководство?

 

Източник obektivno.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР