Военният министър Стефан Янев отрече за пореден път у нас

...
Военният министър Стефан Янев отрече за пореден път у нас
Коментари Харесай

Стефан Янев: Призивът Хайде, НАТО да идва слага кръст на българските въоръжени сили

Военният министър Стефан Янев отхвърли за следващ път у нас да идват непознати натовски войски на фона на анонса на американския президент Байдън, че ще изпрати 8500 американски военни в Източна Европа. Стефан Янев повтори решението на българското държавно управление за защита на източния фланг на НАТО с български военни елементи на наша територия и под българско командване.

В същото време преди два дни министър председателят Кирил Петков съобщи от Брюксел, че точно с непознати натовски сили ще попълняме недостига в нашия батальон. Думите му не бяха доказани от министъра на защитата.

" България е суверенна страна и решенията се взимат тук в София, на българска територия, съгласно българския народен интерес. Какви договаряния ще има, ще стане ясно в допълнение и дали има потребност от някакъв тип увеличаване - когато е ясна задачата и състава на този батальон, дали има потребност.

Но диалози от вида на " ние желаеме да дойдем тук с едни войски " , без значение кой ще го каже, Съединени американски щати, Англия, Франция или Германия, това става с решение на българското държавно управление ", сподели министърът на защитата в изявление по бТВ.

" Това става с решение на българското държавно управление. А решението на българското държавно управление е на територията на България да се разположат български войски, разполагане не значи, че те ще вършат нещо по-различно, като се изключи че ще интензифицират своята подготовка. Българските войски също са съзнически войски, българският боец е боец на НАТО. Така че по какъв метод страната ще разполага и строи личната си защита, зависи от суверенните решения на българската страна ", безапелационен беше Стефан Янев.

" Българското държавно управление смята, че е оправдано тази мярка да бъде изпълнена с български войски. Ще имаме български войски на българска територия с българско командване ", повтори той.

Министърът на защитата разяснява още, че при рецесията Русия-НАТО и Русия-САЩ въпреки това се беседва с ултиматуми.

" Тази рецесия в връзките и методът, по който се сервират и дискутират, дава чувството, че по-скоро се беседва с ултиматуми и неприемливи послания, които не оказват помощ на дипломатическите старания да се реши тази рецесия ", счита Янев. " Понякога не си даваме сметка, че думите са извънредно значими, дано да бъдем деликатни и обрани в това, което приказваме, в решенията, които взимаме, да дадем път на дипломацията. И с нашето говорене и с идни дейности, които обсъждаме, че евентуално можем да вземем, да не стане по този начин, че ние в действителност способстваме за тъкмо тази войнствена реторика и евентуални решения, които нагнетяват напрежението и не оказват помощ на дипломацията ", разяснява Янев.

" Хайде, НАТО да идва ", почнало да се чува в обществото в последно време, разяснява още министърът на защитата, като не скри, че не приема сходни възгласи. " Хайде, НАТО да идва " значи, че слагаме кръст на личните си въоръжени сили ", разяснява Янев.

Стефан Янев изясни още, че сега няма военни кораби в Черно море, а учения са планувани през март.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР