Военният министър обяви каква опасност е надвиснала над България.Съществува реална

...
Военният министър обяви каква опасност е надвиснала над България.Съществува реална
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Има реална опасност до 3-4 години да не можем да си носим бойното дежурство сами

Военният министър разгласи каква заплаха е надвиснала над България.

" Съществува действителна заплаха в идващите 3-4 години да не можем да си носим бойното дежурство сами ". Това заяви Димитър Стоянов, длъжностен министър на защитата при показване на екипа и целите в бранша. 

Той уточни като причина както войната в Украйна и наложените наказания по повод ремонтите на съветска техника, така и закъснението с контракта за Ф-16.

По плана за придобиване на нови бойни самолети имаме оферта за втория транш от осем самолета F-16. Подготвили сме план за капиталов разход, който би трябвало да бъде импортиран в Министерския съвет, а по-късно и в Народното събрание. 

Надяваме се да успеем до края на периода на офертата в края на ноември, само че сме създали и авариен вид – до 15 декември, и към този момент сме отправили такова запитване към американската страна, добави той. 

Служебният министър на защитата заяви още, че по плана за патрулни кораби се приготвят контракти за закупуване на въоръжения. „ Първият контракт ще бъде написан в средата на август, за другите въоръжения – доникъде на септември, само че с това не се изчерпва активността по този план “, посочи Димитър Стоянов, написа novini.bg. 

„ Няма съвременна войска без задоволително финансово обезпечаване “, сподели още той. „ Ще участваме в подготовката на бюджетната процедура, в която ще заложим 2%  от Брутният вътрешен продукт да бъде заделен за разноски за защита още през 2023 година Това е едно от изискванията, с цел да желаеме ускорена рационализация на българската войска “, заяви Димитър Стоянов.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР