Военният министър на Македония Радмила Шекеринска, която присъства на съвместното

...
Военният министър на Македония Радмила Шекеринска, която присъства на съвместното
Коментари Харесай

Министър Радмила Шекеринска: Чакаме покана за НАТО през юли в Брюксел

Военният министър на Македония Радмила Шекеринска, която участва на взаимното обучение на специфичните сили на България и РМакедония отхвърли да разяснява вид за името на родината си Илинденска Македония. " Бяхме доста деликатни в преговорния развой, значимо е да сме деликатни и на финала. Докато договарящите и министър председателите не стигнат до решение, се въздържаме от изказвания. Все което ще кажем, може да попречи на процеса. Смятаме, че срещата сред двамата министър председатели дава късмет за вяра ", изясни Шекеринска. Каза, че Македония е заслужила своето място в НАТО и чака покана за участие на Срещата на върха през юли в Брюксел. " У нас има цялостен консенсус за участие. Т. година над 4000 наши военни участваха в задачи на НАТО. Показахме, че Македония е сътрудник, на който може да се разчита и на който НАТО може да се подпре. М. година доста жители на България и Македония бяха сюрпризирани от бързината на сключване на контракта. Някои смятаха, че този контракт ще остане единствено на хартия, само че показахме, че думите стават каузи. Македония в действителност желае да има положителни връзки със съседите. Отворените въпроси, които имаме от години, ги одобряваме като наш минус. Искаме и с гърция да се разберем както с България ", добави Шекеринска. На срещата ЕС-Западни Бълкани в София Македония не получи съответна дата за начало на договаряния с Европейски Съюз. " Даваме си сметка, че процесът не зависи единствено от нас, а и от положението на Европейски Съюз. Не чакаме през днешния ден, тази или идната година да станем член на Европейски Съюз, само че с право чакаме започване на договарянията. Само за 1 година Македония се промени от страна, в която насилието въздейства върху политиката, в страна образец на Балканите ", катеторична е министърката. Каркачанов пък похвали държавното управление на Зоран Заев, което за по-малко от 1 година свършило 10 пъти повече в сравнение с държавното управление на Груевски за 10 година във връзка с евроинтеграцията.
" България поддържа интеграцията на всички страни от Западните Балкани в НАТО и Европейски Съюз. На всички конгреси в Брюксел обаче наблягам, че най-готова за участие в НАТО е Македония. България поддържа тази политика, тъй като е от изгода за всички. Когато всички сме в един политически или боен съюз, доста дребна е опцията трети фактори, било на религиозна, геополитическа или други основа да се бъркат и да основават проблеми тук ", сподели Каракачанов.
Коментира и опцията за закупуване на израелски изстребители, като изясни, че още през 2016 година израелците са изявили предпочитание да вземат участие в състезанието. Предлагали са Ф-16 втора употреба, само че министърът не е намерил документ, който да покаже за какво не са били позволени до състезанието. " Мога единствено да предсказвам, само че в този момент ще бъдат позволени до присъединяване. Ако предложат преференциални условия, може да продължим с диалозите. Ще разтеглим кръга - ща поканим Рафал, ще желаяме оферта за нов Юрофейтер, с цел да има конкуренция. Защо би трябвало да избираме от португалските Ф-18, които са по-стари от нашите МИГ-ове, остарели Юрофайтер и нови Грипен ", добави той. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР