Военният министър Красими Каракачанов заяви пред руската агенция ТАСС, че

...
Военният министър Красими Каракачанов заяви пред руската агенция ТАСС, че
Коментари Харесай

Каракачанов бърза да подпише възможно най-скоро споразумението за МиГ-овете

Военният министър Красими Каракачанов съобщи пред съветската организация ТАСС, че разчита да подпише допустимо най-бързо съглашението с РСК МиГ за поддръжката на старите руски изтребители.

" Процедурите по обжалване на това съглашение от страна на украинската компания са приключени, само че контракт в дадения миг с РСК МиГ към този момент не е подписан. Разчитаме да сключим съглашение допустимо най-бързо ", сподели Каракачанов.

Рамковото съглашение е на стойност към 82 млн. лв. и ще обезпечи поръчки към съветската корпорация за идващите четири години.

Официалният представител на РСК МиГ в България космонавтът Александър Александров, посочи, че съглашението към този момент е в съгласие по всички параметри и няма различия сред двете страни.

" Надяваме се, че в близко време документите ще бъдат подписани “, сподели Александров.

МО разгласява проектоспоразумението и сега то е на стадий координиране. След като бъде подписано, ще се пристъпи към сключването на контракти за съответни действия към поддръжката на самолети, като цените към този момент са контрактувани.

Военното министерство предложения за поръчката единствено РСК-МиГ, защото това е компанията производител и държи лицензите за ремонтите, само че украинската държавна компания " Укринмаш " подаде тъжби в Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд (ВАС). И двете тъжби не бяха почетени и МО скоростно придвижи договорът с руснаците напред.

В началото на този месец военният министър предстоящо дефинира РСК МиГ за реализатор на съглашението. След подписването му ще стартира и сключването на съответни контракти за поддръжката на МиГ-овете, като цените за съответните действия към този момент са контрактувани.

От документите по поръчката се вижда, че МО е съумяло да контракти отстъпки по отношение на първичните предложения на руснаците.

Първоначалната оферта за обезпечаване на един летателен час, да вземем за пример, е била 7250 евро, само че е паднала на 6250 след договарянията.

Военното министерство желае да обезпечи поддръжката на всички налични 15 МиГ-ове за идващите четири години. Това е най-сериозната инвестиция в бойната авиация през последните години, само че в това време прави все по-съмнително осъществяването на плана за покупката на нови съвместими с НАТО изтребители.

Освен поддръжката и ремонтите, военният министър позволи опция самолетите да бъдат даже осъвременени, само че до момента няма публична информация по този проблем.

Авиоексперти, измежду които и президентът Румен Радев, оспориха мащаба на поръчката, като показаха, че предпочитано би трябвало да се мисли за покупката на нова техника.

МО се върна към услугите на руснаците, откакто опитът те да бъдат заобиколени по време на военния министър в предишното държавно управление Николай Ненчев се оказа несполучлив. Тогава министерството поръча на Полша ремонта на шест мотори за старите руски машини, само че както и се очакваше, поляците нямат задоволителен потенциал да поемат цялостната поддръжка на самолетите.

Това наложи МО да купи нови и ремонтирани мотори от Русия, само че договорката мина през българска компания медиатор. Оборудването беше доставено в България, само че поради проблеми с документите се забави приемането им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР